Facit efter de uppmärksammade upploppet för ”black lives matter” i Göteborg blev en rad fällande domar för våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse, däremot inte för blåljussabotage.

Efter ett uppmärksammat polisingripande mot en välkänd kriminell i USA som ledde till dennes död, anordnade vänsteraktivister demonstrationer i USA och kopierades också i Sverige. Den 7 juni 2020 var det dags för protester i Göteborg där protesterna urartade.

Poliser och deras fordon attackerades, skyltfönster krossades och privat egendom förstördes. Stämningen beskrevs som ”hatisk, hotfull och aggressiv”.

– Här fanns kollegor som fick tänder utslagna, blev sparkade och slagna i väldigt trängda och traumatiska situationer. Sen var det en familj som fick hela sitt bohag plundrat, säger polischef Erik Nord till Göteborgs-Posten (betalvägg).

Fälldes inte för blåljussabotage

34 personer ställdes inför rätta för brott som begicks den aktuella eftermiddagen och kvällen. Nu har samtliga domar meddelats av tingsrätten – 30 personer döms. Nästan alla fällda har dömts för våldsamt upplopp. Domar rörde också stöld, skadegörelse, misshandel och våld mot tjänsteman. Däremot inte för den nya brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet.

– Man vill pröva och använda sig av de verktyg som lagstiftaren ger. Vi menade att den här nya lagstiftningen kunde appliceras på de här fallen, men den bedömningen delade inte tingsrätten, säger åklagaren Elisabeth Trouvè.

Nio döms till fängelse. Strängaste straffet är åtta månaders fängelse. Elva döms även till att betala skadestånd. I de flesta fall ska pengarna betalas till företag som råkat ut för skadegörelse. Tre poliser och en privatperson har beviljats skadestånd.

Några av de dömda har överklagat sina domar till hovrätten. Åklagaren har i sin tur överklagat tre av de friande domarna.