Konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter dog när deras tunga fordon kraschade i oktober förra året. Utredningen av vad som hände kan ta över ett år att genomföra uppger åklagare.

Det var på E4:an utanför Markaryd som det bepansrade fordonet forcerade mittenräcket och kom över på mötande trafikens körbana och frontalkrockade med lastbil.

Vad som orsakade den dödliga händelsen är oklart, och utredningen bedrivs i själva verket på tre olika håll, av tre olika myndigheter.

Särskilda åklagarkammaren väntar just nu på analysbesked från Nationellt forensiskt center. Allt medan Polisens nationella operativa avdelning, NOA, avvaktar åklagarkammarens utredning. Och i sin tur inväntar Trafikverket vad polisen kommer fram till.

– Vi avvaktar varandras utredningar. När Särskilda åklagarkammaren får besked kommer vi att prata ihop oss, säger Mikael Wessling på NOA till Kvällsposten.

Trafikverket säger via sin presskommunikatör att det inte är ovanligt att olyckor som omfattas av polisens förundersökningssekretess tar över ett år att utreda och att det mycket väl kan bli så även i det här fallet.

Åklagaren utreder handhavandefel av polisen bakom ratten, NOA utreder om händelsen var ett attentat av någon som ville komma åt Lars Vilks och Trafikverket utreder om trafikmiljön på något sätt orsakade händelseförloppet där tre personer omkom, varav en världskänd konstnär som vågade provocera andra än de vanliga måltavlorna för konstnärer.

*

Se mer om Vilks i Samtiden: Vilks var en av yttrandefrihetens största förkämpar (4 okt 2021),