Regeringen har hävdat att utvisningar ska verkställas, men mer än hälften av fallen finns personer som har utvisningsbeslut stannat i Sverige. Under 2021 anmäldes över 10.000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd som avvikna och efterlysta av polisen. 

Hur många människor som befinner sig illegalt i Sverige kan varken Migrationsverket eller Polismyndigheten svara på.  

– Vi har människor som befinner sig i vårt samhälle som vi inte känner till och som ingen har kontroll över, säger Cajsa Velden, chef på Nationella gränspolisen till SVT.

Under 2021 överlämnade Migrationsverket drygt 18.000 ärenden till polisen gällande personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Av dessa har över 10.000 personer avvikit och anmälts som efterlysta av polisen. En av dem var den städerska som greps vid statsminister Magdalena Anderssons bostad.