Hälften av alla tåg till, från och igenom Stockholm ställs in denna helg. Det meddelar Trafikverket. Orsaken är stort sjukdomsbortfall.

På grund av stort sjukdomsbortfall bland personalen på trafikledningen har Trafikverket fattat beslutet att ställa in omkring hälften av all tågtrafik genom Stockholm lördag-söndag, skriver man på sin hemsida.

Beslutet omfattar både fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg. Anledningen bakom beslutet är att vi på grund av personalbrist inte kan bedriva tågtrafiken med full kapacitet, och vill undvika att tåg blir stående. Beslutet är fattat i en tät dialog med tågbolagen för att kunna prioritera avgångar.

– Trafikverket har aldrig tidigare behövt ställa in så här många avgångar på grund av sjukdomsfall inom personalgruppen, detta trots nästan två års pandemi, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Historiskt misslyckande

Trafikregionråd i Stockholm Kristoffer Tamsons (M) menar att ansvaret är statens och uppmanar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att kalla till krismöte, enligt ett pressmeddelande.

– Det här är ett historiskt infrastrukturmisslyckande, i tider av kris, med drakoniska konsekvenser för resenärerna, säger Tamsons.