Den nya regeringen med premiärminister Petr Fiala i spetsen vill fasa ut koleldning som idag står för hälften av Tjeckiens elförsörjning. Istället vill man satsa på kärnkraft. Inte rysk gas som Tyskland blivit beroende av.

Tjeckien ska sluta helt med kolkraft år 2033, aviserar landets nya regering med konservativa och kristdemokrater. I dess första avsiktsförklaring lyfts i stället en kärnkraftssatsning fram.

I dagsläget står kolkraftverk för nästan hälften av Tjeckiens elförsörjning. Två kärnkraftverk med totalt sex reaktorer står för ungefär en tredjedel och detta är tänkt att utökas med nya reaktorer, rapporterar AFP/TT/SvD.

”Vi kommer att skapa villkor för energiomvandlingen och utvecklingen i kolregioner för att göra det möjligt att fasa ut kolen till år 2033”, meddelar högerregeringen, som tillträdde i november och leds av premiärminister Petr Fiala. Hans företrädare som partiledare för Medborgarpartiet var Václav Klaus.