En ny bok om Sveriges stormaktstid, just med den titeln, har kommit ut av historieprofessorn Dick Harrison. Den recenseras nu i programmet ”Himla många böcker” i Riks.

Mycket är matnyttigt på de 400 sidorna, men svarar författaren på frågan varför Sverige blev dominerande stormakt på 1600-talet? Varför hade vi just då världens mest kompetenta statsledning?

Jag lyfter fram starka analyser i boken om att en viktig faktor var att den svenska bondebefolkningen, allmogen, hade en mycket starkare ställning än i övriga Europa och världen. Beundransvärt är att Harrison citerar dåtida diplomater som förundras över det svenska folkkynnet.

Jämlikhet är alltså något som går genom hela den svenska historien. Sämre är Harrison på andra aspekter som också måste spelat stor roll, eftersom de svenska framgångarna på slagfälten fortsätter i 28 år efter att den store krigarkungen Gustav II Adolf dör i slaget vid Lützen 1632. Och Sverige förbli stormakt i mer än 80 år efter hans död. Något mer måste ligga bakom.

Se programmet här:

Titel: Sveriges stormaktstid
Författare: Dick Harrison
Förlag: Historiska media (2021)

Se tidigare avsnitt av ”Himla många böcker” i spellista hos YouTube.