Stödet för Centerpartiet rasar. Partiledaren Annie Lööf befinner sig i ett besvärligt läge inför valet. I den senaste undersökningen från Ipsos som släpptes i förra veckan låg stödet för C på sex procent, vilket kan jämföras med tio procent i juni förra året.

KOMMENTAR. Centerpartiet har tappat stort sedan förra sommaren då Annie Lööf först höll fast vid marknadshyror, för att ge efter när regeringen Löfven föll i misstroendevotering.

Men det finns flera förklaringar.

– Tappet beror delvis på att statsminister Magdalena Andersson (S) tagit röster från nästan alla partier, men också att Lööf står ensam kvar i mitten efter januarisamarbetets sammanbrott, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring till Dagens industri (betallänk).

Han tror också att det kommer bli svårt för C att få gehör för sina hjärtefrågor när den politiska debatten fokuserar så mycket på kriminalitet, vård, skola och den pågående pandemin.

– Utöver stad/land-frågorna är det svårt att se några enskilda sakfrågor som skulle kunna gynna Centern just nu, menar han.

Inte monopol på ultimatum

En förändring är också att det inte längre endast är Annie Lööf som riktar ultimatum för att stödja en socialdemokratisk regering. Miljöpartiet har sedan de lämnade regeringen i höstas bestämt att rösta nej till alla regeringar de inte ingår i.

Idag säger vänsterledaren Nooshi Dadgostar till Expressen att också Vänsterpartiet kan komma att inte samma ultimativa hållning och rösta nej till alla regeringar där de inte ingår.

I ett sådant läge måste Centerpartiet välja på att stödja en vänsterregering med V eller att gå tillbaka till de borgerliga och stödja en regering med SD. Om det är utsikterna framåt, då har Annie Lööfs hela strategi imploderat och partiet har medverkat exakt till den utveckling man sa sig vilja förhindra – att V och SD fick inflytande enligt deras stöd i väljarkåren.