Opinionsläget i huvudstaden är svårtolkat. Mycket är spegelvänt mot hur svensk politik på riksplanet fungerar. I Stockholm är det Moderaterna som styr med stöd av MP, C, L och KD. Samtidigt har Moderaterna under lång tid tappat väljare i kommunen.

En vanlig politiskt korrekt vänstersanning är att Moderaterna i Stockholm tappat därför att partiledaren Ulf Kristersson (M) på riksplanet inlett samarbete med Sverigedemokraterna. Likt det mesta som kommer från vänster är det en lögn som blivit en myt.

Moderaterna tappade flest väljare i Stockholmsregionen i valet 2014 då Fredrik Reinfeldt sjöng ”öppna era hjärtan”. Det framgår också av tabellen nedan, där jag sammanställt SCB:s partisympati från novembermätningar 2010-2021. Mellan 2010 och 2014 förlorade M hela 12 procentenheter i länet. (SCB är jobbiga i att de specificerar vissa mätningar mellan huvudstadskommunen och övriga Stockholms län, men ibland inte göra uppdelningen.)

Mellan november 2018 och november 2021 har M tappat 1 (en) procentenhet sedan Ulf Kristersson börjat att samarbeta med SD.

SD näst bäst bland M-väljare i Stockholm

Denna min slutsats får nu belägg i mätning som Expressen låtit analysföretaget Infostat genomföra bland väljare i Stockholms stad (betalvägg):

”Närmare en femtedel av de moderata väljarna i Stockholm uppger att SD är deras andrahandsval. Men andelen moderata väljare som uppger att MP som andrahandsval är noll”, summerar tidningen.

Stockholmare mer höger än vänster…

Än mer intressant i mätningen är att den visar att många stockholmare är smartare än att vara vänster:

”Ett resultat i Infostats mätning – som går emot bilden av en vänstersväng i Stockholm – rör hur väljarna själva placerar sig på höger-vänsterskalan. 27 procent av väljarna i Stockholms kommun placerar sig till vänster, 26 procent placerar sig i mitten, medan 42 procent placerar sig till höger. Stockholmarna står, enligt dessa siffror, mer till höger jämfört med övriga landet.”

… men röstar vänster

Det som gör denna självbild bland stockholmsväljarna förvånande är att de samtidigt röstar på vänsterpartier. Eller ”januaripartier”, eller rödgröna. Av tabellen nedan framgår att de rödgröna har ett massivt övertag i SCB-mätningar. De rödgröna hade i november 56,3 procents majoritet i Stockholmsregionen som helhet. Inte när det gäller männen, men väl när det gäller samtliga väljare.

Bland dessa uppgav huvudstadens väljare för SCB att 63,7 procent röstar på rödgröna/januaripartier och endast 35,3 procent på de tre konservativa partierna.

Är det så att lantisar är smartare än stockholmare? Eller varför säger stockholmare att de är höger när de röstar vänster?

”Mitten” spökar

Kan förklaringen vara att de som i Infostat uppgav att de placerar sig i mitten (26 procent) är C-, L- och Reinfeldsmoderater? Sådana som har svårt att acceptera SD-samarbete?

Det spåret är Timbrochefen Benjamin Dousa inne på när han intervjuas av Expressen och i två meningar tydliggör att Moderaterna i Stockholm inte vet om de har svansen fram eller bak.

– Ska man vinna tillbaka väljare man tappat till Centerpartiet och Liberalerna så håller SD-frågan emot. Men ska man vinna tillbaka väljare från SD så är det snarare samarbetet med Miljöpartiet som står i vägen, säger han.

Självklart. Om Moderaterna i Stockholms stadshus, landets största kommun, sitter och försvarar samarbete med Miljöpartiet och avvisar Sverigedemokraterna, då vet väljarna inte riktigt vad de ska tolka som höger och vänster.

Moderat velande gynnar S-skrämseltaktik

För mig är det ingen tvekan om att Moderaternas velande i Stockholm är ett sänke för såväl Moderaterna som parti som för hela oppositionen som seriöst regeringsalternativ. Om inte ens ledande moderater i huvudstadskommunen tror på det egna partiets politik i den så avgörande aspekt som regeringsfrågan, ja, varför ska väljarna tro på det??!

Moderaterna i Stockholms stad är de allra bästa valarbetarna för den socialdemokratiska skrämseltaktiken där man målar upp Sverigedemokraterna som något som är hemskare än alla skjutningar, bombningar, våldtäkter, förnedringsrån, elprischocker och fallerande infrastruktur.

Det är pinsamt att i Expressen ta del av finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och hennes försvar för samregerandet med Miljöpartiet och den rabiate Daniel Helldén (MP): ”Jag är stolt över att allianspartierna har hittat en god samarbetspartner i Miljöpartiet.”

Moderaterna måste ta sig samman och se till att i Stockholms stad stå för – och ha tilltro till – samma strategi som partiet har på riksplanet. Annars kan jag garantera att valet 2022 redan är förlorat. För Stockholm. Och kanske för hela landet.

Källa: SCB partisympatimätningar – ”det parti man anser sig stå närmast”.