Centerpartiet har vänt landsbygden ryggen, skriver Land Lantbruk som möjlig orsak till att partiet förlorat sin förstaplats i den opinionsmätning man publicerar om hur lantbrukare tänker rösta.

Om det var riksdagsval i dag skulle 28 procent av lantbrukarna rösta på Sverigedemokraterna, 26 procent på Centerpartiet och 24 procent på Moderaterna. Det visar Land Lantbruks väljarundersökning.

”När en liknande undersökning gjordes inför valet 2014 var Centern fortfarande klart största parti, även om var femte lantbrukare redan då sa att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Sedan dess har Centerpartiet tappat hela tolv procentenheter bland sina kärnväljare. Sympatierna har rasat från 38 till 26 procent”, skriver Land.

SD största parti

Nu har alltså Sverigedemokraterna ökat kraftigt och är största parti i denna väljargrupp. ”Sverigedemokraterna uppfattas däremot av många som tydliga och rättframma i sin politik, men å andra sidan har deras löften till väljarna aldrig synats”, noterar Land och fortsätter:

”Sympatierna för Sverigedemokraterna speglar ett missnöje med övriga partiers politik. Skyhöga priser på el och drivmedel, glesare postgång, gropiga och dåliga vägar, bantad sjukvård och polisbevakning i glesbygd och annan försämrad samhällsservice gör att många landsbygdsväljare känner sig bortglömda och osedda.”

Mattias Karlsson

Mätningen kommer dagen efter att Sverigedemokraterna utsett smålänningen och landsbygdsbon Mattias Karlsson till landsbygdspolitisk talesperson. Han meddelar att han ska driva på för bättre villkor och högre genomslag för landsbygdens frågor i svensk politik. Det framkom på pressträffen, se den i Riks här.

Grafik: StatistiskO, Källa: Land Lantbruk.