Det är valår och retoriken, snacket, har blivit viktigare i politiken än vad som händer i verkligheten. Varför? Därför att Socialdemokraterna vill ha det så. Man vill inte ställas till ansvar för utvecklingen i landet.

I valårets första partiledardebatt i riksdagen i veckan sa S-ledaren Magdalena Andersson ”Vi har bara börjat”. Smaka på den. Inte nog med att Andersson varit finansminister i nästan åtta år, innan hon blev statsminister. Socialdemokraterna har regerat Sverige i nästan 20 år av de senaste 28 åren.

Men detta är ett typexempel på hur den socialdemokratiska retoriken kommer att låta fram till valet. Socialdemokraterna har inte ansvar för något – de har ju ”bara börjat”.

Samma sak med migrationspolitik och kriminalpolitik. Det man förut sa var fruktansvärd extremism är nu det man själv säger sig stå för. Men kom ihåg – man har inte ändrat politik! Man säger i ord att man ändrat sig. Men har man?

Om detta analyserar Emmie Mikaelsson, Pontus Persson och jag i ett inslag i Riks: