Socialdemokraternas uppgång i opinionen sker på det egna regeringsunderlagets bekostnad. Det framgår tydligt om vi jämför mandatfördelningen efter riksdagsvalet 2018 med senaste Novus-mätningen i januari 2022.

På vänsterkanten glädjes man åt att Magdalena Andersson som nyvald S-ledare och statsminister givit regeringspartiet en stärkt ställning i opinionen.

Men frågan är varifrån väljarna kommer. Under denna mandatperiod har ”januariavtalet” dominerat maktpolitiken. Fyra partier – S, MP, C, L – gjorde upp. Man räknade med också V för att uppnå majoritet i riksdagen, även om de inte skulle få vara med i samtal och förhandlingar.

Mitten smälter ihop

Om vi ställer upp mandat i riksdagen för de fem partier som utgjort regeringsunderlaget och jämför mandaten man fick i valet 2018 med hur mycket de skulle få nu enligt 2022 års första opinionsmätning, från Novus, framgår en tydlig förskjutning.

De röda partierna äter upp mitten.

I riksdagsvalet 2018 fick Liberalerna 20 mandat, Miljöpartiet 16 mandat och Centerpartiet 31 mandat. De har nu smält ihop till totalt 25 mandat, enligt Novus i januari.

Skrämseltaktik gynnar röda

Skälet är uppenbart. Genom att man skrämmer upp sig själva och sina väljare för Sverigedemokraterna, har mittenpartiernas väljare ingen annanstans att gå än till röda partier, när de blir besvikna på mittenpartierna.

Jag har hela tiden sagt att smutskastningen av Sverigedemokraterna gynnar bara en sak: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Trots stor icke-socialistisk majoritet i riksdagen kan de röda partierna regera eftersom ”mitten” låtit sig bli nyttiga idioter åt de röda genom att stämma in i den falska och hysteriska kampanjen mot Sverigedemokraterna.

Gårdagens Novusmätning i SVT bekräftar bilden. Medan S växer med 18 mandat och V med 11 mandat sedan valet, tappar alltså ”mitten” allt utom 25 mandat.

Men det är nog lika bra att ”mitten” marginaliseras så att vi får två tydliga regeringsalternativ, de radikala röda mot de verklighetsbaserade konservativa.