Om de rödgröna – S, V, MP, C – får majoritet i riksdagsvalet kommer turbulensen i svensk politik att fortsätta. Nu säger också V-ledaren som MP-språkrören: Man röstar nej om S försöker bilda regering utan att de ingår.

KOMMENTAR. Den som ser det som något positivt att Magdalena Andersson (S) ska få fortsätta som statsminister måste räkna med att Vänsterpartiet och Miljöpartiet då måste ingå i regeringen.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har goda förtroendesiffror både för partiet och sitt ledarskap. I intervju öppnar hon för att ta beslut om att i fortsättningen rösta nej till alla regeringar som Vänsterpartiet inte själva sitter med i.

– Ja, det skulle vi kunna fatta beslut om, säger Dadgostar till Expressen (betalvägg).

Det är inte konstigt att V har tuffat till sig. Hon har mersmak efter sommarens misstroende då Vänsterpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna och de borgerliga för första gången fällde en socialdemokratisk statsminister.

Förr har det setts som rena självmordet av det reformerade kommunistpartiet att fälla en vänsterregering. Nu blev det istället en stor framgång i opinionen. Vänsterpartiet visade att man inte är en dörrmatta för Socialdemokratin. Man gav också Centerpartiet en kraftig stjärnsmäll som Annie Lööf ännu inte hämtat sig ifrån.

C inmålat i hörn: stödja V eller SD?

Dadgostar ger besked som tvingar Centerpartiet att inse verklighetens realiteter. Det går inte att bortse från vissa partier i riksdagen. Januariavtalet var ett försök att neutralisera V samtidigt som SD skulle förlora allt inflytande. Det gick i några år, med den svage partiledaren Jonas Sjöstedt (V). Men med Dadgostar föll Januariavtalet ihop likt ett korthus. Hon backade upp Sverigedemokraternas begäran om misstroendeförklaring och fällde S/MP-regeringen.

Efter valet i höst måste Centerpartiet förmodligen släppa fram en regering där Vänsterpartiet kommer att ha ministerposter. Det blir nämligen enda möjligheten som en vänsterregering kan bildas – om S, V, MP och C får majoritet i riksdagen.

S-inflytande minskar

Det betyder också att Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas inflytande över en vänsterregering minskar, även om rödgröna vinner höstens val.