Jag älskar rak och tuff sakpolitisk diskussion. Samtidigt hatar jag när politiker är svinaktiga på ett personligt plan, när man smiter från sakfrågorna – det som berör befolkningen – för att använda tiden till tarvligheter och grundlösa anklagelser. Därför är det viktigt att fler tar efter Mattias Karlsson (SD) som nu försvarar socialministern från personliga påhopp.

Det borde ske oftare: att politiker tar ärkemotståndare i försvar när de utsätts för orättfärdig kritik. Inte minst eftersom budskapet då får hög trovärdighet. Ingen kan tro att SD-toppen Mattias Karlsson vill gynna socialminister Lena Hallengrens politiska karriär. När han försvarar henne är det en genuin känsla för ”fair play”, för rättvisa och respekt.

Mattias Karlsson skriver på Facebook att han noterat att en ofördelaktig bild av socialministern fått stor spridning i sociala medier. Det är inte sällan kvinnor hängs ut och hånas för hur deras kroppar och kläder ser ut.

”Fenomenet gör mig illa berörd. Som konservativ man bör man sträva emot ett gentlemanna-ideal. Och jag vet, vänstern är en hop sanslösa hycklare när det kommer till sådana här saker. Låghet, sexism och lyteskomik är otroligt utbrett i vänsterns led och ursäktas alltid. Hur klyschiga de än må vara så ligger det dock ändå något i amerikanska talessätt som when they go low, we go high.”

Ja, vi som är för öppen debatt och utifrån upplysningstraditionen vill höra motståndarnas bäst argument så att vi kan bemöta dem sakligt, måste hålla huvudet kallt. Inte hemfalla åt det som är enklast: håna och ta till härskartekniker.

Vi kan vinna debatten och opinionen eftersom våra sakargument är överlägsna vänsterns. Vi behöver inte smutskasta motståndarna för att dölja hur dåliga argument vi har, så som vänstern alltmer panikartat gör.

Jag är övertygad om att väljarkåren kommer att genomskåda vänsterliberalernas tomma tunnor som skramlar mest. Men då måste vi konservativa leva upp till dygderna om renhårighet, respekt och rättvisa.

Detta sagt tillägger Mattias Karlsson:

”Missförstå mig rätt. Hallengren förtjänar kritik för en massa saker. Hennes uttalande där hon sade att privata sjukförsäkringar är värre än gängmord är t ex något av det mest absurda en minister har sagt på senare år. Och det vill inte säga lite. Sitt utseende, på en bild, är dock en sak som Hallengren inte förtjänar kritik för.”

Konservativa har tillräckligt med intellekt för att skilja på hård kritik på saklig grund från smutskastning, mobbning och vidrigt beteende.

Tänk om valrörelsen kunde präglas av denna respekt för motståndarna, också från vänsterhållet…