Polisen har gripit en städerska i statsminister Magdalena Anderssons bostad. Hon var efterlyst, skulle varit utvisad och har arbetat svart. Det kan jämföras med handelsminister Maria Borelius som 2006 blev påkommen med att ha anlitat svart städhjälp. Hon fick avgå.

KOMMENTAR. Det är uppenbart hur medierna gör skillnad när politiker drabbas av skandaler. När andra än socialdemokrater drabbas tas genast storsläggan fram personen i fråga tvingas klä sig i säck och aska för att sedan tvingas till förnedrande avgång. När socialdemokratiska politiker drabbas, då finner medierna snabbt ursäkter för att den aktuelle politikern ska få stanna kvar.

När Maria Borelius blev handelsminister i den nya borgerliga regeringen 2006 blev hon påkommen med att hon och hennes man anlitat svart städhjälp. Hon fick avgå efter sex dagar och är därmed den minister som suttit kortast i svensk historia.

När nu Magdalena Andersson påkoms med att ha en svartarbetande städerska i hemmet, då riktar medierna istället blickarna mot Säkerhetspolisen och frågar hur hon kunde komma in i statsministerns bostad.

Anderssons ansvar för att någon arbetat svart i hennes hem kommer i skuggan. Skälet? Hon skyller ifrån sig.

– Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer, skriver hon till Expressen som avslöjade skandalen.

Det som skiljer affärerna åt är att Borelius anlitat städhjälp innan hon blev minister, medan Andersson hade svartarbete i hemmet även om hon varit finansminister och statsminister i sju år.

En annan skillnad är att Andersson anlitat städbolag, medan Borelius betalade direkt till städerskan.

Det är här öppningen finns för Andersson att skylla ifrån sig. Hon visste inte vem städfirman skickade till hennes hem.

Och medierna fokuserar på säkerhetsaspekten. Hur kan det vara så att en efterlyst person kan arbeta svart i statsministerns bostad?

Av någon anledning har S-politiker alltid tur när de drabbas av skandaler. Anderssons smala lycka är alltså att städerskan inte bara arbetade svart utan också var efterlyst eftersom hon skulle utvisats.