Stora, avancerade drönare har observerats på flera platser i och runt Stockholm på måndagskvällen, bland annat vid Stockholms slott och Drottningholms slott. Tidigare har det rapporterats om drönare vid kärnkraftverk och flygplatserna i Kiruna och Luleå.

Enligt uppgifter har en avancerad drönare setts över Drottningholms slott. Flera poliser ska ha blivit vittnen, rapporterar Expressen. Polisen meddelar också att man utreder misstänkta drönarflygningar över flygplatserna i Kiruna och Luleå i torsdags och fredags.

Under måndagen gick polisen ut med att man fått in nya larm om ytterligare drönare vid Forsmarks kärnkraftsverk i Uppland. 

Polisen hanterar drönarincidenterna som en nationell särskild händelse.

Flyger in från fartyg till havs?

Kustbevakningens ledningscentral bekräftar för Aftonbladet att myndigheten har ”ökad vaksamhet”. Enligt uppgifter till tidningen utreder polisen om drönare som kan landa vertikalt kan ha flugit in från båtar till havs.

På måndagen tog Säkerhetspolisen över utredningen kring drönarna över kärnkraftverken, skriver Säpo i ett pressmeddelande. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift, och utredningen leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– I det här samverkar vi med ett flertal andra myndigheter. Till exempel Försvarsmakten. Men vad vi gör i arbetet tillsammans med dem kan jag inte gå in på, säger presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Går att störa ut

Drönare som flyger där de inte ska, kan störas ut. Det finns ”motmedelssystem” för att hantera drönare som rör sig in över skyddsobjekt.

– Det vanligaste är att man försöker störa ut kommunikationslänken mellan piloten och drönaren. Då kan piloten inte manövrera längre, säger Martin Hagström, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, till DN.

Den som flyger över ett skyddsobjekt gör intrång och då har man rätt att skjuta ned drönaren.

Martin Hagström säger att intrång av skyddsobjekt är allvarligt, men att han bara kan spekulera i syftet med drönarflygningarna.