– Regeringens restriktioner kommer knappast påverka annat än marginellt, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det blir allt fler som kritiserar att regeringen använder pandemin för att utstråla handlingskraft.

I riksdagen har Jimmie Åkesson meddelat att han anmäler regeringen till KU för att man misstänker att regeringen överskrider sina befogenheter när man inför nya restriktioner med hänvisning till corona.

Och från Göteborg uttalar medicinsk expertis också kritik mot regeringens vilja att inskränka människors fri- och rättigheter.

Från och med i dag har regeringen infört nya restriktioner för att möta en ökad smittspridning av coronaviruset. Krogar måste stänga klockan 23.00, högst åtta personer i varje sällskap och max 500 personer på idrottsevenemang. Med mera.

Men kritiken är nu hård från vitt skilda håll. Kultur- och idrottsprofiler som tidigare stått bakom restriktionerna har bytt fot och reagerat kraftfullt.

Den här gången får de dessutom stöd av expertisen.

– Man kan nog inte säga att restriktionerna är verkningslösa, men de kommer knappast påverka den massiva smittspridningen vi har annat än marginellt, säger Magnus Gisslén, överläkare och professor infektionssjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till Göteborgs-Posten.

Smittspridningen går ändå i princip inte att bromsa längre.

– Det viktigaste är att de som går på idrottsevenemang och andra evenemang är vaccinerade så de inte blir allvarligt sjuka om eller när de får omikron, säger Gisslén.