Efter att terrorgruppen IS stormade centralfängelset i al-Hasakah för åtta dagar sedan i nordöstra Syrien har man fortsatt att attackera vägspärrar i området.

Stormningen av fängelset innebar att flera hundra fångar fritagits och skickats till ”säkra områden”, som IS uttrycker det. Sedan har attackerna fortsatt. Under natten mot fredagen utsattes flera vägspärrar tillhörande kurdiskledda SDF för attacker.

Enligt Syriska Människorättsobservatoriet har minst 175 IS-terrorister och fler än 50 soldater från SDF dödats i striderna.

Inne på fängelset rådde en gisslansituation där IS-angriparna höll vakter som fångar. En kurdisk miliskälla säger till Londonbaserade tidningen al-Quds al-Arabi att förhandlingarna ledde till att man gav fri lejd till ”200 fångar” mot att IS släppte 23 tillfångatagna SDF-vakter. 

Turkiet stöttar IS-attacker

Hur IS kunde storma ett av de mest bevakade fängelserna i Syrien, där uppemot 4000 tillfångatagna IS-terrorister hålls inlåsta, är en öppen fråga. Nu kommer anklagelser om att Turkiet hjälpt Islamiska staten.

I en intervju med Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet säger Nori Mahmoud, talesperson för kurdiska YPG, att attacken var planerad av turkiska underrättelsetjänsten MIT.

– Som ni vet ligger huvudkvarteret för kurdiska SDF i al-Hasakah. Turkiet ville utnyttja att de farligaste terroristerna sitter i fängelset där för att ta kontroll över området, säger han.

IS-attackerna kommer drabba Europa

Det kurdiska självstyrets svenske representant Shiyar Ali beskriver IS attack mot ett fängelse i nordöstra Syrien som ett välplanerat ”blodbad” och den största attacken på mycket länge. Han menar att omvärlden vänt kurderna ryggen – och varnar för konsekvenserna när IS växer sig allt starkare.

Händelserna ska ses i ljuset av att IS under den senaste tiden växt sig allt starkare, enligt honom.

– IS har kanske besegrats rent militärt och har inte kontroll över territorium, men de finns och de har lyckats utnyttja corona för att organisera sig. De fortsätter med sina attacker hela tiden. De har gjort många försök att befria fångar, säger Shiyar Ali till Göteborgs-Posten (betalvägg).

IS har ekonomiska resurser, kunskap och stöd. Det räcker inte att bekämpa IS enbart militärt. Det måste också ske socialt, ideologiskt och ekonomiskt, menar han.

– Vi har varnat för att IS har resurser. Världen blundar, de har vänt oss ryggen. Det kommer, tyvärr, så småningom att leda till att många andra länder drabbas, säger Shiyar Ali.