I en twitterdebatt om avslöjandet i Uppdrag granskning om de grova galenskaperna kring den syriske våldtäktsman som fått 840.000 kr i skadestånd, ställde jag frågan vad som händer om staten inte har kunniga, begåvade och analytiska personer i beslutande befattningar.

Många jag talat med har inte sett det timslånga reportaget i SVT eftersom man anar vad det leder, och bara skulle må dåligt av att påminnas om hur fruktansvärt dåligt svenska myndigheter numera fungerar. Tilltron till myndighets-Sverige faller för var dag som går. Myndigheterna uppfattas allt mer stå på kriminellas sida, medan man föraktar hederligt folk.

Och de som inte sett reportaget har rätt. Svenska myndigheter följer det tänkande som S-märkte rikspolischefen Dan Eliasson myntade när han försvarade en mördare: ”Vad har den stackaren varit med om?”

Gott journalistiskt arbete avslöjar moralisk ruttenhet

Reportaget bekräftar denna bild. Och gör det stringent, genom att hålla sig till fakta och ställa raka frågor till makthavarna i svenska myndigheter.

Det är svaren som förskräcker!

Det är inte bara så att statliga tjänstemän tycker synd om mördare och våldtäktsmän, särskilt när de kommer från utlandet. Uppdrag granskning avslöjar befattningshavare som riktigt korkade, ja, de påminner om lallande idioter.

Allt från åklagare, socialtjänst och rättsmedicinalverk ända upp till Justitiekanslern och Högsta domstolens domare framstår som häpnadsväckande obegåvade och intellektuellt oförmögna när de ska svara på enkla och raka frågor om varför de fattat de beslut man tagit.

Åklagaren har inte förstått skillnaden mellan äkta och falska pass. Gränspolisen hade slagit fast att syriske våldtäktsmannens pass var äkta, men de bedömer endast papperskvalitet och tekniska aspekter – inte vad som står i passet. Migrationsverkets dokumentgranskare hade däremot kommit fram till att passet förmodligen var köpt genom muta, eftersom det innehöll ett formellt fel i giltighetstid.

Frapperande nog kunde reportern visa en informationsbroschyr – på svenska – om att syriska pass ofta är köpta förfalskningar och att det kan avslöjas med att de har fel giltighetstid.

Ändå gick åklagaren på uppfattningen att passet var äkta.

Tio falska dokument gör dem äkta

Skälet till att syriern fick sin våldtäktsdom överklagad till HD var att han lämnat in fler dokument på att han var under 18 år och därför skulle ha en kraftig ungdomsrabatt på sitt fängelsestraff.

Högsta domstolen godkände dessa dokument som äkta och sänkte straffet eftersom de ansåg han styrkt att han var under 18 år. Men de nya dokument syriern lämnat in var lika falska eller ogiltiga som de första, eftersom de saknade foto på innehavaren. Migrationsverket konstaterar att dokumenten kunnat tillhöra vem som helst.

Sveriges högsta domstol befolkas alltså med domare som är så korkade att de inte fattar att tio falska dokument är lika falska som ett falskt dokument. Något mer trovärdighetssänkande uttalande har jag aldrig hört. Jag skulle inte köpa ens ett äpple av denne HD-domare. Så bottenlöst låg intellektuell kapacitet får man leta efter.

Sedan tidigare vet vi att Justitiekanslern har haft alla möjligheter att avslå syrierns skadeståndskrav, eftersom lagen konstaterar att om den som dömts felaktigt i är skyldig till brott kan skadestånd utebli. Men JK valde att ge den stackars migranten 840.000 kr, mer än han skulle fått om han varit oskyldig.

Belönar våldsbrottslingar, likgiltiga till offren

JK belönar alltså en skyldig, sadistisk våldtäktsman. Och betalar omedelbart ut skadeståndet. Allt medan de våldtagna kvinnorna, och den taxiförare som blev kidnappad, rånad och slagen av syriern i ett tidigare stadium av hans kriminella karriär, står utan en krona i skadestånd eftersom de förväntas kräva ut det av gärningsmannen på egen hand.

Jag har funderat mycket på hur det kan ha blivit så, att svenska staten föraktar hederliga och laglydiga människor men älskar att belöna kriminella, våldtäktsmän och mördare.

Mitt svar är att pendeln slagit över. Det fanns för länge sedan ett omänskligt inslag i hanteringen av brottslingar. Att göra fångvården mer human var inte fel. Men sedan har den trenden inte stannat av när man uppnått en hygglig situation utan fortsatt slå i en för kriminella gynnsam riktning.

Det är då man med vänsterideologi börjat se våldsbrottslingar som offer, medan de hederliga människorna som skyldiga till att inte bättre tagit hand om de kriminella innan de blev kriminella. Därav Dan Eliassons omsorg om mördaren, den ”stackaren”, medan man rycker på axlarna åt den kvinna han hög ihjäl.

Moralisk och intellektuell uppryckning

Här måste en moralisk uppryckning inledas. Hela straffrätten behöver göras om – den ska handla om straff, inte vård. Den kan förmodligen bara ske på konservativa villkor, eftersom liberaler och socialister är de som låtit pendeln slå över till att gynna kriminella. De har inte kapacitet att backa från en sjuk politisk inriktning.

En sak är klar. Det kommer bara att ske om svenska folket trycker på genom opinionsbildning och genom det sätt man röstar i val. Statens myndigheter är idag förlorade. De kommer inte att kunna korrigera sig själva. Det visar fallet med den syriske våldtäktsmannen med all önskvärd tydlighet.

Det finns 840.000 skäl att byta regering.