Soldater, materiel och militära fordon har transporterats till Gotland under natten till idag. Försvarsmakten ser det som en anpassning till det mer spända läge som uppstått sedan Ryssland fört in flera militärfartyg i Östersjön.

Under fredagskvällen sågs ett stort antal fordon köra riksväg 73, i riktning mot Nynäshamn där fartyg avgår till Gotland.

I natt steg ytterligare soldater i land på Gotland, rapporterar SVT som hade en reporter på plats i hamnen i Visby.

– Civila lastbilar med trailers lastade med militära fordon och materiel rullades av från färjan, rapporterar SVT.

Också via flyg har försvarsmakten förstärkt närvaron på Gotland.

– Jag kan bekräfta att det har landat en C 17 på Visby flygplats. Ombord fanns soldater och materiel, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till Expressen.

Försvaret ökar sin aktivitet på Gotland

Att Försvarsmakten ökar sin aktivitet på Gotland bör ses som en ”självklar anpassning” till följd av det spända läget mellan Ryssland och Ukraina, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson till P4 Gotland.

Enligt insatschefen är det viktigt att synas.

– Det är viktigt att markera, och därmed undanröja alla eventuella möjligheter att ens fundera på att nyttja militärt våld för att uppnå några syften, säger Michael Claesson till radion.

Rysslands marin i Östersjön växer

På en månad har antalet ryska offensiva landstigningsfartyg i Östersjön ökat från ett till sex stycken, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är försvarsmaktens operativa beredskapsenhet som har sänts till Gotland. Enheten sätts upp av Norrbottens regemente I 19 i Boden och består av ett kompani på cirka 120 soldater och officerare.

Styrkan ska ”markera att Gotland ska försvaras”, skriver Mikael Holmström i DN.