När Emmie Mikaelsson på Riks ställde frågor till Jämställdhetsmyndigheten vägrade man att svara eftersom man inte ser Riks som ”etablerad mediehus”. Det strider mot grundlagen, kommenterar expert.

I sitt granskande arbete på mediekanalen Riks skulle Emmie Mikaelsson fråga Jämställdsmyndigheten varför man klassar kvinnors våld mot män som mäns våld mot kvinnor. Men myndigheten vägrar svara.

Pressavdelningen hävdade att man bara ger intervjuer åt ”etablerade” medier.

Lever inte upp till lagarnas krav

Jämställdhetsmyndigheten är inte ensam om att försöka undgå kritisk granskning av Riks. Men detta bemötande strider mot grundlagen. Det konstaterar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Myndigheter ska behandla alla lika. Det finns i regeringsformen krav på likabehandling och opartiskhet och då får man inte som myndighet sitta och välja och vraka vilka man vill göra intervjuer med. Man ska ställa upp oavsett om det kommer från så kallat alternativmedia eller etablerat media. Myndigheten får inte göra skillnad på det sättet, säger Nils Funcke.

– Myndigheterna lever inte upp till de krav som finns i lagar och regler och agerar många gånger på ett sätt som inte lever upp till god förvaltningstradition.

Grundlagsskyddad rättighet kränks

I intervjun utvecklar Nils Funcke vad likabehandling och opartiskhet betyder i praktiken för en mediekanal som Riks.

– Ni har grundlagsskydd för er verksamhet och då ska ni behandlas på samma sätt som om det vore SVT eller DN som ringer och vill ha en intervju.

– Det kan vara ett fall för Justitieombudsmannen, avslutar Funcke.

Se inslaget i Riks, där både Nils Funke och jag som ansvarig utgivare för Riks intervjuas: