Utöver politisk retorik utsätts Ukraina nu för cyberattacker av ett helt nytt slag. Microsoft menar att hackerattackerna mot ukrainska myndigheter syftar till att förstöra snarare än begära lösensumma.

Microsoft har upptäckt ”destruktiv skadlig programvara” i system som tillhör flera statliga myndigheter och organisationer som arbetar nära Ukrainas regering, skriver bolaget i ett blogginlägg.

Attacken är därmed långt värre än de hotfulla budskap som planterades på de hackade sajterna. ”Den skadliga programvaran är förklädd som ransomware men skulle, om den aktiveras av hackaren, göra det infekterade datorsystemet obrukbart”, skriver Microsoft.

Det var i torsdags som många myndighetssajter i Ukraina slogs ut. Men det är möjligt att fler har blivit utsatta och att antalet berörda organisationer kan öka, varnar bolaget.

”Vi har redan byggt in och distribuerat skydd för denna skadliga programvara i Microsoft 365 Defender Endpoint Detection och antivirusskydd varhelst dessa produkter distribueras, både lokalt och i molnet,” fortsätter bolaget. ”Vi ser hittills inga tecken på att dessa attacker använder någon sårbarhet i Microsofts produkter och tjänster.”

Vilka som ligger bakom attacken är inte känt, men misstankar har riktats mot Ryssland med tanke på den pågående konflikten.