Miljöpartiet får sina sämsta opinionssiffror på 17 år och ligger långt under riksdagsspärren. Men samtidigt har Socialdemokratin stärkt sitt stöd och enligt nuvarande läge i opinionen kan riksdagsvalet ge partiet fortsatt möjlighet att regera vidare.

Socialdemokraterna har tagit väljare från Miljöpartiet och därmed pressat ner det än längre under riksdagsspärren. Om nuvarande mätningar skulle bli riksdagsvalets utfall i september slipper vi höra fler MP-tokigheter från riksdagens talarstol.

Reinfeldtsmoderater

Men det tycks också som att S tar väljare från M. Det kan vara Reinfeldtsmoderater som trivs med öppna gränser och inte bekymrar sig för brottsligheten. Eller i vilket fall just nu föredrar Magdalena Andersson framför en regering med de tre oppositionspartierna.

Poll of polls har summerat samtliga mätinstitutens arbete och kommer då fram till följande förändringar sedan förra riksdagsvalet.

Källa: pollofpolls.se

Här märks att de två röda partierna S och V gått fram med sex procentenheter, medan ”mittenpartierna” C, L och MP har backat med 6,3 procentenheter. De konservativa M, SD och KD har bara ökat med 0,1 procentenhet.

Det räcker inte för att vinna majoriteten från de rödgröna. Trots att MP åker ut får S, V och C ändå 183 mandat och därmed egen majoritet.

Räcker det med tröstpriset att MP åker ut?

I Göteborgs-Posten skriver Håkan Boström: ”Såsom opinionsläget ser ut nu är sittande regering favorit att vinna valet, detta även om varken L eller MP skulle klara riksdagsspärren. En tröst för borgerliga väljare är dock att vi alla faktiskt kan slippa Miljöpartiet efter nästa val. Oavsett vem som vinner i september vore det faktiskt värt att fira.”

Men det får inte vara så att konservativa skulle nöja sig med bara ett tröstpris i form av att MP förlorar sina platser i riksdagen. Sverige behöver en ny regering som vill och vågar ta itu med landets allt större problem.

De väljare Moderaterna tappat under hösten 2021 – drygt tre procentenheter – medan Socialdemokraterna vunnit mer än så, behöver hitta tillbaka till oppositionen. Då blir det regeringsskifte.

Verklighetsbild avgör

Min teori är att de väljare som tvekar mellan de två regeringsalternativen i nuläget föredrar något man känner igen, en S-regering, framför att chansa med en historiskt ny konstellation i form av M, SD och KD.

Det som kan få dessa väljare att tänka om och vilja rösta på förändring är om man uppfattar att verkligheten blivit så illa att man måste sparka de ansvariga.

Graden av insikt i väljarkåren om Sveriges problem kan avgöra valet. Man vet att man inte behöver Miljöpartiet, men kommer väljarna också att bestämma sig för att rösta för en ny regering? Det är hundramiljarderkronorsfrågan.

*

Se inslag om opinionsläget i Riks: