När det avslöjats att statsminister Magdalena Andersson anlitat svart städhjälp som varit efterlyst därför att hon skulle utvisas, har de inblandade försökt tona ner allvaret och vilseleda allmänheten. Det är allvarligt för de inblandades förtroende.

Det är påtagligt att statsministern och aktörer runt henne försöker vilseleda allmänheten om agerande och vad som hänt under deras ansvar.

Städfirman hävdade att den efterlyste inte varit inne i statsministerns bostad och därför var det inget problem.

Säkerhetspolisens chef förklarade att myndigheten nu ska studera händelsen utifrån ”de faktiska omständigheterna”, och försöker därmed så tankar om att Expressens avslöjande inte är korrekt.

Magdalena Andersson säger rakt ut att avslöjandet inte är korrekt: ”Det är inte säkert att det som hänt är exakt som det speglas i media just nu”, sa hon till Göteborgs-Posten men vägrade samtidigt tala om vad som skulle ha varit felaktigt i medierapporteringen.

Varit och städat hos Andersson tidigare

Men nu talar den svarta städhjälpen ut. Hon är i 25-årsåldern och från Nicaragua, som saknar arbetstillstånd och skulle utvisas förra året och är efterlyst. 

– De sa att det bodde en minister där första gången vi var där, säger hon.

Från Migrationsverkets förvar berättar nu kvinnan för Expressen vad som hänt. Kvinnan säger att hon varit inne i statsministerns villa vid ett tidigare tillfälle under hösten 2021.

– Det finns ingen kontroll. Det enda är larmet. Det är en vanlig villa. Det finns inga vakter eller poliser som övervakar huset, säger städerskan.

– De sa att det bodde en minister där första gången vi var där. Men eftersom jag inte är så insatt så brydde jag mig inte så mycket. Mitt uppdrag var att städa där och det var vad jag gjorde.

– Det har skrivits så mycket. Om att jag ska vara en fara för allmänheten, att jag skulle vara en spion och att Nicaraguas relation med Ryssland skulle spela in i det här. Det är regeringens sak som jag inte vet något om. Jag är inte kriminell, jag är ingen terrorist, bedyrar städerskan.

Allvarligt att försöka vilseleda

Städerskans uppgifter visar att Magdalena Andersson, Säkerhetspolisen och städfirman försöker vilseleda allmänheten om vad som faktiskt hänt. Det är allvarligt att statsledningen i en demokrati ljuger om händelser som granskas.

Än mer allvarligt är att så få medier är intresserade av att granska makten. Man har istället varit makten lojal och rapporterat lögnerna, istället för att kontrollera dem. Enda undantaget är Expressen som sökt upp städerskan som berättat vad hon fått i uppgift att göra och hur det gått till.

Det finns ingen anledning att betvivla att hon varit i Anderssons hem tidigare, att ingen som helst kontroll har skett från polisens sida, och att hon ibland inte fått betalt när hon arbetat svart utan arbetstillstånd.

Denna verklighet har svenska folket all rätt att få veta.

Uppgifterna ska inte av statsmakterna få sopas under mattan som om Sverige vore en diktatur där medierna skyddar statsledningen mot granskning.

Det är något ruttet i Sveriges högre skikt. Det luktar riktigt illa.