Varje enskild LO-medlem borde själv få intyga om facket ska få använda medlemsavgift till att stödja Socialdemokraternas valkampanjer. Ett lagförslag om detta, liknande dansk lag, kommer att läggas i riksdagen från Sverigedemokraterna.

LO har meddelat att man kommer lägga 50 miljoner på Socialdemokraternas valrörelsen i år. 30 miljoner kronor rakt över disk, sedan 20 miljoner kr i utbildningsinsatser. Detta trots att en minoritet av LO-medlemmarna röstar på S i val.

Nu vill Sverigedemokraterna sätta stopp för fackens möjlighet att stödja politiska partier på det här sättet.

– Vi vill utreda möjligheten att införa danska regler i Sverige, så att det krävs samtycke från den enskilde fackmedlemmen om det är så att fackmedlemmens avgift ska användas för partifinansiering, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Initiativet kommer sedan LO sparkat lokal fackordförande på SSAB, därför att han är engagerad i Sverigedemokraterna.

Se inslag om fallet i Riks.