Igår höll nye statsministern Magdalena Andersson sin regeringsförklaring. Där sa hon att det finns språkliga och normativa klyftor som kan förklara gängkriminaliteten. Sådana samband kallades för inte så länge sedan för ”kulturrasism”.

Har Andersson gått och blivit rasist? Ja, enligt vänsteraktivisters tidigare tolkningar som använts mot Sverigedemokraterna kan den nye statsministerns regeringsförklaring stämplas som kulturrasistiskt.

Andersson säger det SD sagt sedan länge

På samma sätt som alla anklagelser mot Sverigedemokraterna är falska och osakliga, är inte heller Magdalena Andersson rasist – eller brun.

Men det betyder också att de vänsterextrema som fortsätter kalla Sverigedemokraterna för rasister och bruna också stämplar Magdalena Andersson som detsamma från och med nu!

Normativa klyftor

Så här sa Andersson: ”Skjutningar i gängkonflikter är inte isolerade fall. De sker organiserat och grundläggs i ett samhälle med för stora klyftor och skillnader i livsvillkor. Ekonomiska, språkliga och normativa. Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap. Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron. Det gör människor i vårt land till brottsoffer, dödsoffer, sörjande.”

Alltså: språk och normer gör skillnad. Skillnader i språk och normer kan förklara gängkriminaliteten.

Helt korrekt. Men vad säger de som anklagat denna förklaringsmodell för kulturrasism?

Om detta samtalar Richard Sörman, Rebecka Fallenkvist och jag i detta inslag i Riks: