Stor dramatik på ytan med tre statsministeromröstningar i riksdagen, men för svenska folket har politiken varit skandalöst handlingsförlamad där politiker skjuter alla viktiga avgöranden på framtiden.

”Tomma tunnor skramlar mest” är ju ett gammalt ordspråk som passar utmärkt för det poliska året 2021. I riksdagen har det varit stor turbulens där småpartierna riktat ultimatum, ritat röda linjer och krävt samtalsförbud mot andra partier. En röra som ledde till hela tre statsministeromröstningar, detta under ett mellanvalsår. Det har aldrig hänt förut.

Och Sverige fick en ny statsminister i form av hittillsvarande finansministern: Magdalena Andersson. Därmed kommer vi förhoppningsvis att i fortsättningen slippa tjatet om att det viktigaste för politiska ledarskapet i landet är könet.

Men i verkligheten har lite hänt. Regeringen har skjutit alla viktiga beslut på framtiden. Två av dem är helt avgörande för svensk infrastruktur. Tillverkningen av cement på Gotland – som är helt avgörande för bostadsbyggande, vägbyggande och gruvnäringen – har bara fått en tillfällig förlängning till sommaren. Slutförvaret av kärnkraftsavfall har också skjutits på framtiden, och utlovats av S-regeringen i januari 2022 men först efter hot om misstroende. Utan förvar hotas än mer av den elproduktion i landet som är så väderoberoende.

Politiken är handlingsförlamad. Man pratar och pratar, men åstadkommer ingenting när det gäller de samhällsproblem som dominerar vår tid.

Kriminaliteten löper amok – politiken passiv

Av de mest lästa artiklarna i Samtiden 2021 framgår att kriminaliteten funnit högt upp på läsarnas dagordning. En stor och positiv nyhet där rättsstaten agerat rör dock Danmark, där hovrätten gav två 17-åringar från Rinkeby inte mindre än 16 års fängelse för delaktighet i mord norr om Köpenhamn. Danmark visar att unga förövare kan och ska låsas in på mycket lång tid när de begår grova våldsbrott. Något som inte sker i Sverige.

Och därför fått tragiska följder. Den 17-åring i Biskopsgården som mördade polis i somras hade varit inlåst i alla andra länder. 17-åringen begick ett brutalt mordförsök på spårvagn kort tid före polismordet men var redan ute och kunde begå nya grova våldsbrott. Ungdomar i Sverige kan mörda på löpande band. Och S-regeringen låter det ske.

En annan av de mest lästa artiklarna i Samtiden 2021 var om hur Anna-Lenas mördare går fri. Hon höggs ihjäl på väg hem i Kungälv. Gärningsmannen greps, men han hävdade att han var under 15 år. Åklagaren kunde inte bevisa att han var över 15 år och därför gick migranten fri, trots bevis på att det var han som mördat den 56-åriga kvinnan.

S-regeringen har inte avskaffat någon del av ungdomsrabatten för att begå grova brott. Man har i flera år talat om att ta bort rabatten för de som är 18-21 år, men det hade ju inte hjälpt i Anna-Lenas fall där mördaren var ännu yngre.

Politiska landskapet i förändring

En förändring är ändå långsamt på gång. En välbesökt artikel handlade om hur S har tappat mark de senaste tio åren, samtidigt som SD vunnit mark. Nu i december har S återhämtat lite väljarstöd då Magdalena Andersson har smekmånad. En sådan smekmånad fick hennes företrädare Mona Sahlin och Håkan Juholt också.

Medierna kallar det en stor framgång att S nu i december får 29 procent av rösterna i Sifo, men någon månad efter att Juholt valts till partiledare fick partiet 30,4 procent. En annan aspekt är att uppgången nu beror på att Socialdemokratins samarbetspartier tappar stöd. Det är inte enbart positivt för S att ta väljare från MP som hamnar under fyra procent och kan åka ur riksdagen.

Socialdemokratin behöver numera stöd av tre andra riksdagspartier för att nå majoritet. Deras dominerande ställning är över. Frågan är hur tydliga regeringsalternativen kommer att se ut inför valet 2022.

2022 måste något hända

Efter ett stökigt och handlingsförlamat 2021 behöver Sverige mer av ledarskap och handlingskraft. Riksdagsvalet i september blir naturligtvis höjdpunkten på det nya året. Då kan det hända!