Sverige kunde ha upphört att existera runt 1810, då ryska, danska och franska trupper var beredda att dela upp landet. Skälet var en oduglig statsledning, som av omvärlden beskrevs som naiv, okunnig och världsfrånvänd. Likheterna med svenska etablissemang 200 år senare är slående.

I programmet ”Himla många böcker” i Riks ser jag många paralleller mellan dagens svenska etablissemang och den statsledning landet hade runt 1810. Regeringen var oduglig i att sköta landet då och är det också idag. Man är verklighetsfrånvänd, okunnig och landet är ”herrelöst”, alltså utan begåvad statsledning.

Detta i en recension av historiebok om spelet kring palatskuppen 1809 – ”Sverige vid Avgrunden 1808-1814”, författad av Dag Sebastian Ahlander. Förlag: Historisk media (2019).

Se programmet här:

Flera avsnitt finns i spellistan Himla många böcker i Youtubekanalen Riks.