Internationella medier har under året beskrivit Sverige som det farligaste landet i Europa med den grövsta kriminaliteten. Nu skyller S på M-regeringen 2006-14 medan M skyller på S som haft makten sedan 2104.

KOMMENTAR. Moderaternas rättspolitisk talesperson Johan Forssell tycker att det är ”pinsamt” att skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) lägger en del av skulden för dagens skjutningar på omgörningen av skolan under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister.

– Det är mer ett sätt för en väldigt svag regering att försöka flytta fokus från det som är regeringens största misslyckande, det vill säga flatheten mot våld och brott, säger Forssell till GP.

Exakt 56 procent

Axelsson Kihlblom sa i en intervju med tidningen (betalvägg) under onsdagen att 56 procent av de som i dag döms och häktas för skjutningarna ingår i den grupp som påverkades av omgörningen av skolan.

Den mycket exakta siffran bygger hon på en regeländring från 2011 då ett introduktionsprogram som gav ett extra skolår för elever som saknar behörighet till gymnasiet, men enligt henne resulterade i att ungdomar med underkända betyg stängdes ute från gymnasiet. 56 procent av de nu är dömda och häktade för skjutningarna har ingått i den grupp som inte kunde gå gymnasiet.

Det är att dra enorma växlar på en regeländring. Och på något hon läst i pressen, inte läst i utredning. Hon hänvisar nämligen till DN-uppgifter om vilka som ligger bakom skjutningarna, och som visar att de flesta kommer från utsatta områden, saknar gymnasiebehörighet och ofta har rötterna i ett annat land.

Hur vet Axelsson Kihlblom att dessa 56 procent hade gått ut gymnasiet och blivit skötsamma om de fått gå gymnasiet, trots att de hade underkända kunskaper från grundskolan? Borde inte skolministern istället fråga sig varför dessa hade underkända betyg i grundskolan?

Moderaterna tillbakavisar anklagelsen

Denna bortförklaring har väckt vrede hos Johan Forssell (M) som menar att skolministern försöker ”blanda bort korten”. Hon företräder en regering som styrt landet i 7,5 år men lägger skulden på någon annan. Dessutom var Jan Björklund (L) utbildningsminister i Reinfeldts regering, inte någon moderat.

– Tyvärr är det här ett mönster vi ser. Häromveckan skyllde Morgan Johansson polisbristen på polisen själv och Stefan Löfven sa tidigare att ungdomsrånen berodde på jobbskatteavdragen. Det är pinsamt, säger Forssell till GP (betalvägg).

Både S och M öppnade gränserna

Det blir tarvligt när två statsministerpartier skyller på varandra och använder enskilda detaljer för att förklara varför man själv inte är ansvarig för att Sverige blivit ett av de farligaste länderna i Europa.

Grundproblemet är att både M och S öppnade gränserna och tog emot hundratusentals människor från avlägsna regioner med hög våldskapacitet och låg utbildning – utan att förbereda landet. ”Godheten” låg i att belasta svenska folket med dessa människor utan några förberedelser och utan någon planering – och utan någon som helst debatt i samhället (den stämplades omedelbart som rasistisk, vilket finansminister Damberg medgivit).

Här borde diskussionen ligga: Varför tog M och S inte ansvar för migrationen? Varför förberedde man inte landet, om man nu ville ta hit 2 miljoner på mindre än 20 år?

Besluten låg helt och hållet i politikernas händer. Hade man sagt nej, hade vi inte haft denna okontrollerade nivå av dödsskjutningar, gängkriminalitet och korrupt klankultur. Men det gjorde varken S eller M. Tvärtom. Man öppnade armarna för okontrollerad migration.

Det enda parti som sa nej var… ja, ni vet.