Trots att förundersökning hos polisen inletts om sexuellt ofredande av infrastrukturminister Tomas Eneroth har Magdalena Andersson uttalat sig i skuldfrågan och därmed föregripit rättsstatens arbete.
Tillfrågad om hur statsministern ser på att förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot Eneroth så svarade Magdalena Andersson att hon stödjer honom.
– Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det, svarade Andersson.
Anmäld till KU
Uttalandet fick Sverigedemokraterna att anmäla statsministern till Konstitutionsutskottet.
”Om Magdalena Andersson föregriper Särskilda åklagarkammarens förundersökning och därmed äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt”, skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, i ett pressmeddelande.
Partiet får nu stöd i kritiken av tunga jurister. Två professorer i juridik intervjuas i Sveriges Radio.
– Det är domstolens sak att ta ställning i skuldfrågan. Det finns ingen anledning för statsråd att uttala sig om det, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap i Örebro till Sveriges Radio.
– Hon går in i skuldfrågan, som är under prövning. Man ska hålla avstånd i de situationerna, säger Karin Åhman, professor i statsrätt i Stockholm.
Varför särbehandlas Eneroth?
”Varför särbehandlas Tomas Eneroth när det inletts en förundersökning om sexuellt ofredande?”, frågar juristen Dana Pourkomeylian i Dagens Juridik.
”Vad som faktiskt hände kvällen den 6 november på det där hotellrummet är upp till Åklagarmyndigheten att utreda. Att det sitter en kvinna på statsministerposten blir dock en klen tröst för svensk jämställdhet när hennes manliga minister som är föremål för förundersökning om sexuelbrott stilla kan undgå såväl intern som medial granskning.”