Magdalena Andersson skulle som ny statsminister ”toppa laget” genom att utse flera nya ministrar i enpartiregeringen. Normalt brukar S-ministrar slippa den hårda granskningen i medierna som borgerliga regeringars ministrar genomgår. Nu kommer dock S inte undan längre. Ministrar avslöjas med brister. Men istället för självrannsakan går man, som vanligt, till attack på motståndarna.

När borgerliga regeringar tillträtt har medierna alltid gjort allt för att fälla så många som möjligt av de nya ministrarna. Den jakten har Socialdemokratin tidigare sluppit. Då har medierna låtit bli att leta brister.

Det är något nytt när en S-regering nu granskas. Socialdemokraterna håller – till slut – på att förlora sin särställning i medierna. Det är bra. Det kan komma att tvinga S att bli lite mer ödmjuka inför egna och andras skandaler. Där är man inte än.

Strandhäll hos kronofogden

Nye miljöministern Annika Strandhäll vet inte hur många kärnkraftsreaktorer Sverige har. Men kompetens, eller brist därpå, är ingen tung fråga. Däremot har Strandhäll avslöjats med att inte betala sina räkningar, bland annat för skönhetsvård, och hamnat hos kronofogden. Strandhäll lämnade inte heller in deklarationen 2015 och fick straffavgift på 1000 kronor från Skatteverket. 

Eneroth polisutreds för sexuellt ofredande

Infrastrukturminister Thomas Eneroth tafsade på kvinnlig partikamrat på fest i hotellrum under S-kongressen. Ändå utsåg Magdalena Andersson honom på nytt i sin regering. Det har mött kritik för att inte ta sexuella trakasserier på allvar. Andersson har dessutom anklagats för att påverka polisutredningen genom att offentligt tala om att statsministern tror på Eneroths utsaga om brottsmisstanken. I en rättsstat ska inte politiska makten tala om för rättsvårdande myndigheter hur de ska utreda och döma.

Karkiainen avslöjad med hitlerhälsning

Den nye civilministern Ida Karkiainen säger om bilden med heilandet: ”Jag förstår hur det ser ut”. Hon nekar till att det var allvarligt menat. En ungdomssynd. Men när andra partiers företrädare avslöjas med något olämpligt har Socialdemokraterna ingen som helst förståelse utan dundrar på med all kraft att personen är förkastlig och måste avgå.

När jag i SVT Morgonstudio försökte vara reflekterande och att den här typen av försyndelser hos politiker inte borde ha den tyngd de får, svarade Anders Lindberg i Aftonbladet med att attackera… SD. Och Karkiainen försöker göra sig till offer: ”Ministerns svar – tror att någon vill henne illa” (rubrik i Expressen).

Det finns ingen vilja till ödmjukhet från Socialdemokraternas sida i den här typen av personärenden när det gäller företrädare i andra partier. Då går S till full attack på motståndarna, då räcker inga ursäkter och ingen får vara offer.

Socialdemokratins groteska dubbelmoral

Mitt krav är att man ska ha samma moraliska måttstock vid politikeravslöjanden – oavsett parti. Detta går Socialdemokraterna inte med på. När deras företrädare gjort något olämpligt är det en ungdomssynd som man ska ha överseende med, men när andra partiers företrädare gjort något liknande är det totalt fördömande som gäller. Då ska personen avsättas och närmast rullas i tjära och fjädrar.

Så kan vi inte ha det. Antingen ska vi vara förlåtande för äldre synder hos politiker i alla partier, eller så ska alla tvingas bort omedelbart för minsta snedsteg – oavsett parti.

Eftersom S vägrar inta en reflekterande attityd, är det rimligt att vi kräver att alla dessa skandalomsusade ministrar avgår. De lever inte upp till Socialdemokratins moral när det gäller företrädare för andra partier, och duger då naturligtvis inte heller bara därför att de är socialdemokrater. Likabehandling kräver avgång.

Avgå Strandhäll, Eneroth och Karkiainen!