I gårdagens riksdagsdebatt raljerade Teres Lindberg (S) över att folk utanför Stockholm behöver bil, och menar att man inte kan ta hänsyn till dem. Det är viktigare att straffa ut bensin- och dieselbilar genom att göra det mycket dyrare att köra.

Återigen bekräftar Socialdemokraterna att de är ett parti som utgår från att alla kan åka tunnelbana till jobbet.

Under gårdagens budgetdebatt om kommunikationer hånade Stockholms-socialdemokraten Lindberg de som behöver bilen i sin vardag. Så här sa hon:

”Därför bekymrar det mig att [M, SD och KD]-samarbetet väljer att gå fram med en skattesänkning på drivmedel samtidigt som vi vet att en tredjedel av utsläppen kommer just från transportsektorn.

Man kan kanske tycka att det är behjärtansvärt att de stackars människorna som bor där bilen är det enda alternativet får lite lägre kostnader för att fylla tanken. Men med handen på hjärtat: Ska vi ha en fossilfri fordonsflotta 2030 måste det finnas ett kraftfullt omställningstryck.”

Storstadssosse vill straffa landsorten

När Lindberg sa ”de stackars människorna” gjorde hon citattecken med fingrarna, och talade därmed om att hon raljerade och menade att det inte är synd om dem som måste använda bilen. De ”kraftfulla omställningstrycket” är viktigare.

Alltså: hon anser att politiker i Stockholm har all rätt att straffa folk utanför tunnelbanans räckvidd.

Så länge det inte finns tillräckligt med laddstolpar i landsorten och så länge inköpspriserna är högre för elbilar än för begagnade bensinbilar, är det verkligen nedlåtande att hävda att människor med begränsad ekonomi får vara utan bil om de inte skaffar fossilfritt fordon.

Det som förr präglade Socialdemokratin – pragmatism och folklig förankring – är nu helt borta. Teres Lindberg visar med sitt debattinlägg att Socialdemokraterna numera är ett utopistiskt parti som bara ser till vad partiet vill, inte till hur svenska folket där ute i verkligheten har det. Fixa idéer kan vara bra på pappret, men man måste ha respekt för att det inte är så enkelt att genomföra idéerna i miljontals människors vardag.

*

Se gärna Rebecka Fallenqvist tagning i Riks: