Den nye civilministern Ida Karkiainen (S) om heilandet: ”Jag förstår hur det ser ut”.

På måndagskvällen avslöjade Nyheter Idag att civilminister Ida Karkiainen har en bakgrund inom vit makt-miljön i Haparanda i mitten av 00-talet, och att hon gör en Hitler-hälsning på ett fotografi som Nyheter Idag publicerar.

En källa till Nyheter Idag berättar att han varit på flera fester i Haparanda där Karkiainen närvarat. På festerna har det återkommande spelats vit makt-musik och det var inte ovanligt att det förekom Hitlerhälsningar.

Nyheter Idag har talat med advokat Henrik Sundström, som även är engagerad i Moderaterna. Sundström bedömer att beteendet som beskrivs, där personer gjort Hitlerhälsningar med hög stämma och yttrat ord som ”sieg heil” från en balkong, är ett typexempel på vad som utgör hets mot folkgrupp.

– Det låter som ett solklart exempel på vad domstolarna normalt bedömer som ”hets mot folkgrupp”. Ett rättsfall säger att hetsandet ska vara ägnat att spridas till mer än en väldigt begränsad krets. Att stå på en balkong och skrika rakt ut på gatan torde uppfylla rekvisiten för hets mot folkgrupp.

Emellertid är det tveksamt om det idag går att lagföra festdeltagarna för ett eventuellt brott. Efter fem år preskriberas hets mot folkgrupp, berättar Sundström. Han förklarar att den omständigheten ger civilministern en stark fördel i juridiskt hänseende.

S försöker smita från ansvar

Politiskt är det dock en högst brännande fråga. Socialdemokraterna har inga problem att visa brösttoner när andra partier drabbas av den här sortens avslöjanden. Då ställs avgångskrav oavsett fakta, och partiet i fråga anklagas för att dela det som den avslöjade personen gjort.

När det nu är en högt uppsatt socialdemokrat som agerat tvivelaktigt låter det annorlunda från Socialdemokratin.

På tisdagsmorgonen medverkar Aftonbladets Anders Lindberg i SVT morgonstudion och försöker då styra bort intresset från S-ministerns heilande till att det är en SD-närstående tidning som publicerat avslöjandet.

Frågan är om en heilande S-minister kan sitta kvar, även om S försöker finta bort intresset från händelsen.