Den av Sveriges Radio tokhyllade gangsterrapparen, som dömdes till 10 månaders fängelse för förberedelse av människorov av den senare mördade rapparen Einar, har idag släppts på fri fot.

Rapartisten Yasin Mahamoud har släppts på fri fot. Det framgår av handlingar hos Svea hovrätt, rapporterar TV4.

Straffet för inblandningen av kidnappning som skedde förra våren blev tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Enligt ett beslut om strafftidsberäkning skulle Yasin sitta längst till 28 december, skriver Aftonbladet. Han anses alltså nu ha avtjänat sitt straff.

Yasin överklagade tingsrättsdomen till hovrätten, som tog upp fallet under hösten och ska meddela sin dom 18 februari. Får han sänkt straff i hovrätten kan stora belopp i skadestånd till rapparen väntas enligt nuvarande Justitiekanslerns praxis.

Det som fällde Yasin för inblandning i kidnappningen av rapartist Einár, om senare sköts till döds i Hammarby sjöstad, var bevis genom att utländsk polis avkodat krypterade instruktioner kring kidnappningen.

27 andra personer i det kriminella gäng som Yasin ingår i fick samtidigt med rapparen fängelsestraff i olika längd för mordförsök, människorov, grova vapenbrott och storskalig narkotikahandel.