Trots att demokratiska partiet styr Vita huset och båda kamrarna i kongressen får Joe Biden inte igenom sina egna förslag. Splittringen mellan vänsterradikaler och moderata ledamöter gör partiet handlingsförlamat, trots att väljarna givit dem all politisk makt i Washington.

Det var under söndagen som senator Joe Manchin (demokrat) i en intervju för Fox News förklarade att han röstar nej om det gigantiska utgiftspaketet ”Build Back Better” på 1.750 miljarder dollar (1.750.000.000.000 dollar) kommer upp till omröstning i senaten.

Utan hans röst förlorar demokraterna sin majoritet i senaten.

Joe Manchin är demokrat från den konservativa delstaten West Virginia och han behöver kunna förklara varför staten ska lägga ut så enorm summor som liknar socialism.

Han hänvisar bland annat till att paketet kan spä på inflationen som redan är den största på flera årtionden. De som lider mest av inflation är vanligt folk.

Biden besviken

President Biden är besviken att en partikamrat inte tänker rösta på partiets plan. Vita huset menar att Manchin lovat att stödja förslaget och nu ändrat sig.

– Vi kommer att fortsätta pressa honom för att se om vi kan få honom att återigen ändra sig, uppfylla sin åtaganden och stå vid sitt ord, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Demokratisk partiet framstår som handlingsförlamad

Om Manchin står på sig är det en katastrof för Vita huset och demokratiska partiet. De styr Washington DC men lyckas inte ena partiet om en politik för landet.

Varför ska man rösta på ett parti som inte kan genomföra något, trots att man styr alla politiska grenar i huvudstaden?