I Fokus intervjuas Torbjörn Sjöström, vd på opinionsinstitutet Novus, om fördomarna mot Sverigedemokraterna. Enligt Novus mätningar av väljarströmmarna under valrörelsen 2018 så fick slutdebatten och efterspelet som effekt att 4 procent av väljarna bytte parti, från SD till S och M.

ANALYS. Det betyder att SVT avgjorde valet genom att programledaren för partiledardebatten två dagar före valdagen tog avstånd från Jimmie Åkessons budskap och stämplade det som ”grovt generaliserande”.

Den stora tittarskaran med hundratusentals osäkra väljare fick i klartext höra hur statstelevisionen dömde ut ett parti.

– Det som hände var att det skapade en oro bland väljarna. ”Oj, är det här partiet rasister?!”. Det visar på en reflex som majoriteten av svenskarna har. Man tycker inte om rasism. Och om det är så att SD är ett rasistiskt parti så röstar man hellre på de trygga valen Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Torbjörn Sjöström till Fokus.

Varken generaliserande eller rasistiskt

Men Jimmie Åkesson var varken generaliserande eller rasistisk i sitt budskap. Frågan som diskuterades av partiledarna var den höga arbetslösheten bland invandrare.

– Integrationspolitiken har handlat om att bara invandrarna får jobb löser sig allt. Det händer ju inte, det blir inte så. Man måste ställa sig frågan varför är det så svårt för de här människorna att få jobb — jo, för de är inte svenskar, för de passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson.

Detta sakliga konstaterande fick SVT att som aktör gå in i partiledardebatten och hävda att Åkesson var ”grovt generaliserande” och att SVT ”tar avstånd” från uttalandet.

Flera anmälde Åkessons budskap till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp, men JK slog snabbt fast att Åkesson inte begick något brott.

SVT fick hård kritik för sitt agerande av Sverigedemokraterna. SVT:s ledning förklarade att mediebolaget ska sluta med politiska markeringar som den i partiledardebatten. Beskedet betydde att SVT erkänner att man med sina markeringar påverkade partiledardebatten.

Bilden som medier och politiska motståndare sätter

Det är agerandet från medier och meningsmotståndare som sätter den bild av Sverigedemokraterna som rasistiskt parti.

Om både statlig TV och flera partier riktar grundlösa anklagelser om rasism, så har det en tendens att fastna. Det visar Novus mätning, där en majoritet i rödgröna partier har fått uppfattningen att SD är rasistisk.

Skälet till att olika etablissemang vill svartmåla Sverigedemokraterna med värsta sortens anklagelser beror naturligtvis på att de inte klarar av att ta en saklig debatt med partiet om den misslyckade migrations- och kriminalpolitiken.

Att smeta rasism på Sverigedemokraterna är det enda sättet att slippa undan ansvar för de allt allvarligare bristerna i samhället. Om man kan oskadliggöra det enda oppositionsparti som haft rätt i många år, kan man rädda sig kvar vid regeringsmakten.

Detta taktikspel är falskt och ohederligt. Några belägg för anklagelserna om att partiet skulle ha sådana tendenser finns inte. Varje gång det prövats har SD fått rätt, inte de som riktar anklagelsen.

*

Se inslag i Riks om ämnet: