Sverige som rättsstat klarar inte av att möta gängkriminaliteten med en helt annat våldskapital än vad som traditionellt funnits i Sverige. Att migrationen skulle leda till detta kunde förutses, men istället gav medier och makthavare en genomfalskt beskrivning av att invandringen handlade om akademiker som behövs i landet.

Mellan 750 och 800 mord är ouppklarade i Sverige sedan 1985. I Sveriges tidigare historia klarades många mord upp inom några dygn, säger Mikael Rying, som är kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA. Men de senaste årens skjutningar har varit svårare för polisen att klara av, rapporterar TV4 Nyheterna.

Gärningsmän ställs inte inför rätta.

Och de få mord som klaras upp beror ofta på uppgifter från utländsk polis, som när europeisk och amerikansk polis knäckt krypterade chattforum och teleteknik.

Inga mord preskriberas

Skälet till att man räknar från januari 1985 är att det är från det året som de äldsta ouppklarade mordfallen finns som polisen arbetar med.

– Jag tror att vi har Sveriges äldsta ouppklarade mord. Det är från den 3 juli 1985, säger han och förklarar att inga mordutredningar från 1 juli 1985 och framåt längre preskriberas – preskriptionen för mord i Sverige togs bort 2010, säger Anders Eriksson som är gruppchef för kalla fall i region Väst till Göteborgs-Posten (betalvägg).

Det är när ett polisområde gör bedömningen att de har gjort allt de kan i en utredning, men inte kommer vidare som det hamnar hos kalla fall.

Kalla fallen ökar kraftigt

Antalet kalla fall i Sverige har ökat i snabb takt de senaste åren på grund av mord i den kriminella gängmiljön.

– De står för en stor andel numera, vilket de inte alls gjorde en gång i tiden. Då var det mer svåruppklarade fall av en annan kaliber. Då kunde det vara överfallsmord och gatuvåldsmord som man knappt hör talas om längre – till exempel att någon blir knivmördad utanför krogen. Även alkoholrelaterade mord, där några blir osams i en lägenhet och någon höggs ihjäl med en kökskniv händer knappt i dag, konstaterar Mikael Rying på NOA.

Brottförebyggande rådets forskning visar att det finns en kraftig överrepresentation av personer med utländsk bakgrund i den grova kriminaliteten. Svenska rättsstaten har inte erfarenhet av gängskjutningar och vendettor mellan gäng ur olika etniska grupperingar. Politikerna som öppnade gränserna för invandring förberedde inte rättsstaten för den kraftiga ökningen av det värsta våldet.

800 ouppklarade mord. Det är frågan om man kan kalla ett land som inte förmår utreda och straffa de skyldiga för att längre vara en rättsstat värd namnet.