Nu sörjer miljöpartisterna den förlorade makten sedan man hastigt och lustigt lämnade regeringen 30 november. Per Bolund är frustrerad. Och inte särskilt varmt välkommen i klimatdemonstrationerna.

Vad ska MP göra nu? Förre vice statsministern Per Bolund fångas av SvD när han häromdagen stod på Medborgarplatsen i Stockholm med ett hemmagjort plakat i handen.

”Klimatet kan inte vänta”, hade Bolund skrivit med grön spritpenna på kartongbiten.

De personer som demonstrerade riktade sig mot den budget riksdagen just hade röstat igenom. Man anser det är ”katastrof” att M, SD och KD fått igenom en sänkning av bensin/diesel-skatten med 50 öre.

Men aktivisterna var inte heller särskilt imponerade av vad Per Bolund gjort under sju år i regeringen.

Ingen hjälte ens bland miljöaktivister

”Per Bolund – klädd i vit skjorta och brun överrock – trampade fram och tillbaka på stället. Det var minusgrader. Precis innan språkröret skulle ställa sig på den snötäckta trappan och hålla tal gick två representanter för Fridays for future upp. Greta Thunbergs gäng.

– Om ett par minuter kommer Per Bolund. Implikationen av hans tal kommer att vara: Vi hade gjort det bättre. Om det bara hade varit MP:s budget hade vi varit i mål. Därför vill jag göra det här jävligt tydligt för alla i publiken. Han är inte på vår sida, sa en av ungdomarna som brukar strejka utanför riksdagen.

Från publiken hördes spridda jubel”, skriver Maggie Strömberg i SvD.

Förlorat många tjänstemannaposter

När hon sedan träffar Bolund på partikansliet är han inte glad över att ha lämnat regeringen.

– Det är otroligt frustrerande måste jag säga, säger han.

Han är orolig att politiken nu ska ta ”steg i totalt fel riktning”.

Över femtio miljöpartistiska tjänstemän och tre av ministrarna har fått sluta sedan partiet lämnade regeringen. Per Bolund är en av tre ledamöter som har återtagit sin plats i riksdagen.

Nu i oppositionsroll har Miljöpartiet koncentrerat sig på försök att stoppa sänkningen av bensinskatten som gör det möjligt för vanliga familjer att kunna få vardagen att fungera.