På punkt efter punkt säger justitieministern sedan sju år, Morgan Johansson (S), att man misslyckats med den organiserade brottsligheten och att regeringen inte heller nu lyckas rekrytera poliser.

KOMMENTAR. Det är TT som publicerar ny intervju med Morgan Johansson (S). Han skyller den organiserade brottsligheten på att den fick rota sig i Sverige utan att politiken grep in.

– Varken myndigheterna, regering eller riksdag tog tag i det på ett sådant sätt som man borde ha gjort. Svaret är att det vi gör i dag, med alla de här straffskärpningarna, med resursförstärkningarna, med ökade verktyg, med kameraövervakningen – herregud vi har fler kameror nu än någonsin tidigare – det vi gör i dag borde Sverige ha gjort för kanske 15–20 år sedan. Men de som var ansvariga gjorde inte det då, då får vi göra det nu, säger Johansson.

På Göran Perssons tid

För 15-20 år sedan hette statsministern Göran Persson och Morgan Johansson ingick i hans regering. För 19-23 år sedan satt Morgan Johansson i riksdagens justitieutskott och hade rödgrön majoritet. Han hade all makt att agera.

Morgan Johansson är alltså i högsta grad ansvarig för att ingenting gjordes då man borde agerat, enligt Johansson själv.

Han vill sänka rättssäkerheten för svenska medborgare genom att kriminalisera deltagande i vissa föreningar, men Johansson värnar däremot rättssäkerheten för utländska medborgare i kriminella gäng. Dubbla moraliska måttstockar har blivit socialdemokratins signum. (När S-minister gör hitlerhälsning är det ok, men när någon i annat parti avslöjas med liknande agerande då är det jätteallvarligt, med krav på omedelbar uteslutning och det parti personen företrätt misstänkliggörs för att dela åsikterna).

Polisen har inte vuxit i Stockholm

Särskilt i Stockholm ligger våldet på en hög nivå med över hundra skottlossningar i år och 23 döda. Morgan Johansson är kritisk.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig.

Han vill inte uttala sig om exakt varför, om det handlar om arbetsmiljön eller lön, men polisen måste vidta åtgärder för att locka till sig fler.

Här får han hjälp av den M, SD, KD-budget som röstades fram i riksdagen och som innehåller satsning på polislöner.