I sin förtvivlan över att våldsutvecklingen ska drabba väljarstödet för Socialdemokraterna har justitieminister Morgan Johansson (S) överdrivit hur omfattande avhopparverksamheten är i Malmö.

Morgan Johansson har jämfört de lokala insatserna mot gängkriminaliteten i Malmö med Stockholm och hävdade då att Malmö varit ett mer framgångsrikt exempel.

Stockholm måste bryta nyrekryteringen av kriminella och bli som Malmö, enligt justitieminister Morgan Johansson.

– Det går faktiskt att vända på det här. Malmö är ett exempel där antalet skjutningar minskat med två tredjedelar på tre år. Förra året hade vi 80 avhopp från gängen, det högsta någonsin, sa Johansson i Aftonbladet den 27 oktober.

Vill lägga skuld på M-styrda Stockholm

Med det påståendet uppnår den socialdemokratiske justitieministern en position där han kan skylla kriminaliteten på kommunpolitikerna i Stockholm – som råkar vara styrt av M och MP tillsammans med C, L och KD.

Nu blir justitieministern KU-anmäld för uttalandet, rapporterar TT. Det han sagt hävdar stämmer inte.

Malmö stad har publicerat rapport där det framgår att kommunen under 2020 fick in 75 avhopparärenden, men att bara 32 beviljats insatsen.

– Hårklyverier, försvarar sig Morgan Johansson med i Aftonbladet under måndagen.

Skyfflar skuld fram och tillbaka M och S

Morgan Johansson visar hur tarvlig svensk politik blivit när ansvariga politiker inte har koll på utvecklingen i samhället. Istället för att vidta åtgärder ägnar man all energi åt att skylla på andra partier än de som har regeringsmakten. Att lägga skuld för skjutningar, mord och ökad gängkriminalitet på kommunpolitiker är särskilt tarvligt. Kommuner har ingen som helst inflytande över ordningsmakten – det ansvaret ligger helt och totalt på statlig nivå.

Att dessutom försöka peka ut en kommun som S inte styr, är så genomskinligt att ett barn kan se det. Morgan Johansson ägnar sig åt charader och försöker dribbla bort sitt eget ansvar som justitieminister i mer än sju år. Under denna tid har kriminaliteten vuxit som aldrig förr. Sverige har blivit Europas farligaste land i internationella mediers rapportering.

Svenska folket borde vara värt en justitieminister som agerar mot brottsligheten, inte skyller utvecklingen på andra.