Väljarna ger nye statsministern Magdalena Andersson en smekmånad. Socialdemokraterna ligger på högre nivå än på länge, men de nya väljarna kommer mest från de stödpartier som hon behöver för att nå majoritet.

Det är knappast förvånande att en ny statsminister skapar förhoppningar om att hon ska vara bättre än den tidigare, att någonting ska hända som inte hänt tidigare. Det återstår att se om Andersson lyckas kapitalisera på denna förhoppning, eller om stämningen övergår i besvikelse över att allt blir som det brukade vara under företrädaren.

När det gäller regeringsmakten är det stiltje i opinionen, enligt den mätning som Svenska Dagbladet publicerar från Sifo. Inte många väljare rör sig mellan regeringssidans partier och oppositionen. Omräknat i mandat har regeringssidan några mandats övervikt, 180-169. De tre oppositionspartierna behöver alltså ta 6 mandat till för att nå de magiska 175 mandat som krävs för egen majoritet.

Regeringsalternativens styrka enligt Sifo. Grafik: SvD.

Vad Sifo visar är att de gamla regeringsalternativen är körda. Varken rödgröna med S-MP-V eller alliansen med M-C-L-KD har någon chans att nå upp till egen majoritet på 175 mandat.

Det är därför de nya konstellationerna är rimligare att tala om.

När det gäller de enskilda partierna har några ökat sedan förra valresultatet: S, SD, V och M, medan småpartierna har minskat. Det blir intressant om denna trend håller i sig under valrörelsen. Svensk politik skulle bli mindre oförutsägbar om de mindre partierna fick mindre att säga till om – så som det borde vara i ett proportionellt och parlamentariskt system. Hittills under denna mandatperiod är det ju de små partierna som bråkat mest med ”röda linjer”, ultimatum och samtalsförbud.

Tabell

Sifo i december 2021 (jämfört med valresultatet 2018)

Rödgröna regeringsunderlaget 53,8 procent (-2,0)
Socialdemokraterna: 31,1 procent (+2,8)
Vänsterpartiet: 9,7 procent (+1,7)
Centerpartiet: 7,0 procent (-1,6)
Miljöpartiet: 3,2 procent (-1,2)

Liberalerna: 2,8 procent (-2,7)

Blågula oppositionen 44,8 procent (+1,2)
Moderaterna: 20,0 procent (+0,2)
Sverigedemokraterna: 19,7 procent (+2,2)
Kristdemokraterna: 5,1 procent (-1,2)

Under tiden 6–16 december 2021 har 6.157 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Cirka 1 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”