Igår utsåg Magdalena Andersson sin partivän Thomas Eneroth till infrastruktur­minister trots att han är föremål för brottsutredning. Kritiken mot nye statsministern växer sedan hon kommenterat utnämningen med att han ”bett kvinnan om ursäkt”.

Eneroth anklagas för att ha tafsat på en kvinna under Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av månaden. Incidenten inträffade på ett hotellrum. Eftersom brottsmisstankarna gäller ett statsråd leds förundersökningen av chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup i ett uttalande och vill inte vidare kommentera utredningen.

Andersson föregriper polisutredning

Statminister Magdalena Andersson (S) fick i samband med regeringsförklaringen frågan från en journalist om den inledda förundersökningen mot Eneroth.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsikligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sa Andersson.

Därmed har hon föregripit en utredning i rättsväsendet. Sverigedemokraterna anmäler därför statsminister Magdalena Andersson till riksdagens konstitutionsutskott, KU. Andersson har äventyrat den svenska rättstillämpningens självständighet, skriver SD i sin KU-anmälan, vilket SR rapporterat.

Kritik i sociala medier

I sociala medier är det många som drar paralleller mellan misstankarna mot Tomas Eneroth och Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren som förra veckan dömdes för sexuellt ofredande av Göta hovrätt.

– Kan inte släppa det. Hur kan socialdemokraten Tomas Eneroth vara minister i en ”feministisk regering” samtidigt som han är under utredning för sexuellt ofredande av särskilda åklagarkammaren?

– OK, hade Eneroth varit av viss annan partifärg hade han varit dömt på förhand…….nu med partibok i landets värsta smussel-parti – så frias han säkert.

– Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Men vi har en Lex Peter Lundgren som säger att det är ointressant.

– Magdalena Andersson uttalade sig i praktiken i skuldfrågan nyss, gällande Eneroth. Och jag gissar att de feministiska utbrotten från mediehusen kommer utebli.

– Nu inleds en förundersökning mot Tomas Eneroth. När kommer avgångskraven mot honom från S-håll?

– Är det verkligen rimligt att använda argumentet ”han har bett kvinnan om ursäkt” när det gäller ett sexbrottsanklagat statsråd? Är det inte mer intressant vad den antastade kvinnan har att säga? Har hon accepterat ursäkten?