Det finns ett stort missnöje inom Socialdemokratin mot vilka som fick bli ministrar i Magdalena Anderssons regering. Hon har valt sina egna förtrogna, snarare än att låta alla falanger vara företrädda.

Externt ser vi kritik mot att Tomas Eneroth, som polisutreds för sexuellt ofredande, och Annika Strandhäll, som haft många ärenden hos Kronofogden och inte klarar av att sköta sin egen ekonomi, fått synnerligen ärofyllda uppdrag att bli ministrar i Sveriges regering.

Men även internt inom partiet finns utbredd kritik.

Irriterad stämning i regeringspartiet

”Den tidigare så goda stämningen i partiet, som kulminerade på kongressen i början av november, är som bortblåst. Nu är det tvärtom rejält irriterat på sina håll”, skriver Expressens Tomas Nordenskiöld (betalvägg).

Partiets vänsterfalang har lojalt applåderat valet av Magdalena Andersson men har ”i princip inte fått något betalt i termer av ministerutnämningar”.

I vänsterprofilerade Stockholms stad hade man väntat att Lawen Redar från staden skulle bli kulturminister, men istället fick man Max Elger som finansmarknadsminister. Han har jobbat nära Magdalena Andersson och anses inte alls företräda stadens åsikter.

Skåne är missnöjd med att bara ha Morgan Johansson i regeringen. Och Göteborg har inte fått någon.

Magdalena Andersson demonstrerar sin makt

Enligt Expressen anser många att Andersson inte har följt principen att det är bättre att ta in potentiella kritiker i regeringen så att de inte hugger partiledningen i ryggen i medierna. ”Snarare har hon demonstrerat sin makt.”