Socialdemokraternas förslag om att kraftigt begränsa den populära sparformen ISK finns kvar. Det meddelar nye finansministern Mikael Damberg. Skattehöjningarna har kallats ”häxjakt på vanliga människor”.

S-regeringen kommer att gå till val på att höja skatten för rika. Det är ”fullt rimligt”, säger finansminister Mikael Damberg (S) i en intervju med TT.

En rapport inför S-kongressen, som innehöll förslag om miljonärsskatt och höjd skatt på ISK-kontot, fick mycket uppmärksamhet. Trots att det har varit tyst om förslagen sedan dess har de inte försvunnit, säger Damberg.

– Vissa av de frågorna finns ju fortfarande med, som en skarpare beskattning av dem med de högsta inkomsterna, exakt formen för det, om det blir en miljonärsskatt som vi går till val på eller inte, det kommer vi att återkomma med i valmanifestet, säger Damberg.

Däremot tänker S inte ”starta en fastighetsskattedebatt”.

Förslaget om att sparandet i Investeringssparkonto, ISK, ”ska begränsas kraftigt” är ett av flera som finns med i en underlagsrapport som en socialdemokratisk arbetsgrupp tagit fram i somras. Gruppen leddes av dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S).

Nordnets sparekonom Frida Bratt gick då till hård angrepp på förslaget och kallade det en ”häxjakt på vanliga människor” i ett inlägg på Twitter.

Och hon tycker att nivåerna som diskuterats är helt orimliga.

– De här nivåerna träffar vanliga sparare, i stället för de mest förmögna. Det är de som blir straffade – människor som har lagt undan en del av sin lön för att trygga sin ekonomi, sa hon till Aftonbladet.