Finland hade kunnat välja att köpa svenska stridsflygplanet Gripen av Saab, men valde amerikanska F-35. Det är ett klart steg mot Nato-medlemskap. Säkerhetspolitiken gjorde att Saab inte hade en chans.

ANALYS. Det är inte enbart ett stort bakslag för Saab, utan för svensk säkerhetspolitik som helhet, att Finland inte vill samverka om stridsflyg med Sverige. Båda länderna står utanför Nato och är militärt alliansfria. Sverige har signalerat att man vill stärk samarbetet med Finland för att fortsätta kunna stå utanför sådana allianser.

Men Finland ligger före Sverige i att söka allt djupare samarbete med Nato. Finland har sedan många år öppnat för möjligheten att bli fullvärdig medlem av Nato.

Den säkerhetspolitiske reportern Mikael Holmström summerar: ”Sverige och Finland lär fortsätta sitt säkerhetspolitiska samarbete. Men det kan också bli en vidgad klyfta. President Sauli Niinistö markerade 2 december att Finland håller öppet för att kunna gå med i Nato i en framtid, medan den svenska regeringen avvisar det. Redan köpet av F-35 stärker Finlands band till Nato-länderna Norge och Danmark som köpt samma plan.”