De skyhöga elpriserna slår hårt mot pensionärer. Christer Lindeblad, 73, bor i en mindre villa i skånska Åstorp. Han brukar ha en elräkning på omkring 2 000 kronor. Men i december kommer elkostnaden hamna på det tredubbla.

Vinterns elpriser i södra Sverige har varit skyhöga – i december har priset stundtals överstigit 3 kronor per kilowattimme. 

– När en kostnad sticker i väg så som elpriserna gör nu drabbar det pensionärer särskilt mycket eftersom vi inte kan få kompensation för det här som andra grupper kan få, säger Knut Sigander, ordförande SPF i Skåne.

Christer Lindeblad, 73, bor i en mindre villa i skånska Åstorp. Han brukar ha en elräkning på omkring 2 000 kronor. Men i december kommer elkostnaden hamna på det tredubbla, beräknar han. Det innebär att halva Christers pension på 14 000 kronor, kommer gå till att betala elen, rapporterade SVT Nyheter.

– Det är inte lösbart. Det är helt oacceptabelt, säger han.

För att klara sig har Christer sänkt inomhustemperaturen och stängt av varmvattnet och duschar hos en kompis. Han har också installerat en luft-luftvärmepump.

– Men trots att det är det billigaste sättet att värma upp så blir det så extremt dyrt, berättar han. 

I veckan hade Socialdemokraternas riksdagsgrupp och LO ett blixtinkallat möte om elpriserna i landet. Men Christer tycker inte att svenska politiker hittills gett några svar på den akuta situation som han och många andra pensionärer befinner sig i. 

Han tycker i stället att politikerna borde snegla åt grannlandet i väst.

– Man borde göra som Norge. När elpriset överstiger 70 öre per kilowattimme betalar staten halva priset, säger han.