Nu har Region Västerbotten testat att leverera ett covidtest med hjälp av drönare i glesbygden för första gången. Tidigare har Västra Götlandsregionen testat att skicka blod mellan sjukhusen i Göteborg med drönare.
I Västerbotten flög i veckan en drönaren från sjukstugan i Storuman till byn Gunnarn och tillbaka, en sträcka på 7 mil. Detta för att lämna ett covidtest.
– Det är ett lyft för sjukvården i inlandet, säger Olle Wärnick, boende i Gunnarn, till Sveriges Radio.
Blodtransport med drönare
I somras genomfördes test då blodtransport mellan sjukhus i Göteborg utfördes av drönare.
”Viktigaste lärdomen är att tekniken fungerar och att regelverket tillåter det – åtminstone i liten skala”, sa Mats Sällström, vd på Everdrone, till Computer Sweden tidigare i år.
Varje år körs 7 440 blodtransporter med bil mellan Sahlgrenska, Östra Sjukhuset och Mölndals sjukhus. Och det är transportsträckan mellan Sahlgrenska och Mölndals sjukhus som testades under en vecka i juli.
Man valde blodtransporter för att testa drönare inom sjukvården.
– Det är lämpligt att frakta med drönare för att vikten är låg, transporterna är ofta tidskritiska, de har heller inte ett så högt ekonomiskt värde och är ersättningsbart.
Företaget ville visa på de tekniska möjligheterna. Demonstrationen gick väl. Men hinder finns framför allt när det gäller lagliga regler för att få flygtillstånd. Det visade sig vara den största utmaningen, särskilt eftersom det handlar om en flygning som sker utom synhåll för operatören och över bebyggt område.
– Det här är ju nytt för alla inblandade, både oss och Transportstyrelsen så vi lär oss i allra högsta grad av varandra, säger Sällström.