Hur kan ett så viktigt och konkret samhällsproblem som våld och brott leda till en så tråkig och meningslös debatt som den SVT Agenda höll igår kväll? Inte en ny infallsvinkel, inte en ny tanke, bara de vanliga politiska plattityderna.

TV-RECENSION. När mediebolag håller debatter med politiker, istället för att låta riksdagens talarstol vara centrum för statsmaktens diskussion om samhällsproblemen, borde ett minimikrav vara att de kan ge debatterna mer energi och tydligare konfliktytor. Men så var det inte i gårdagkvällens specialdebatt i Agenda.

Som vanligt fick så kallade kriminologer säga att längre straff inte hjälper, även om alla vet att så länge någon sitter bakom lås och bom kan man inte begå nya förnedringsrån, våldtäkter, bedrägerier eller mord ute i samhället.

Det är tragiskt att svenska etablissemang inte kommit längre.

Man är fortfarande på Hasse&Tage-nivå i filmen ”Släpp fångarne loss, det är vår” från 1975. Fyrtiofem år senare framför politiker och akademiker samma trötta mantra. Även om verkligheten ändrats dramatiskt.

De som är ansvariga för att Sverige blivit ett farligt land att leva i, jämfört med övriga Europa, kommer som vanligt undan med att säga att man minsann NU tänker göra skärpningar. Varför gjordes inte dessa ändringar förut, när de kunnat ha effekt?

Inte heller lyfte TV-debatten blicken. En av Samtidens mest lästa artikel är referat av konfliktforskaren Wilhelm Agrell och journalisten Jan Josefsson: Både Josefsson och Agrell slår larm: Sverige går under.

Agrell pekar på effekten av att polis och rättsstat förlorar våldsmonopolet. Det är på allvar! Då räcker inte tjafs om att satsa mer på socialtjänsten.

Varför låter inte svensk offentlighet debatten komma längre än till för/emot längre straff? Allt medan kriminaliteten tar över allt större delar av samhället…