Sedan Europa börjat avveckla kärnkraften har man gjort sig beroende av gas. Nu visar Ryssland sin ökande makt och vilja att använda den genom att skruva av och på gasleveranserna till Europa.

Varningarna för en svår elkris över julhelgen har dämpats något sedan statliga ryska gasbolaget Gazprom i sista stund bokat mer gasleveranser till Tyskland genom Ukraina och Polen på fredagen, sedan man tidigare avbokat

Skyhögt gaspris sjunker något

”Detta fick de europeiska benchmarkpriserna för naturgas att sjunka med 15 procent. Det efter att gaspriserna skjutit i höjden utom kontroll när Putin anklagades för att medvetet hålla tillbaka leveranser till Europa i hopp om att påskynda certifieringen av Nord Stream 2”, rapporterar Daily Express.

Gasledningen Nord Stream 2 är färdigbyggd men har inte fått certifiering att användas. Detta då misstanken är att Ryssland tänker använda gasleningen som ett geopolitiskt verktyg. Eftersom Europa vägrat certifiera den nya gasledningen har Ryssland strypt gasleveranserna genom de gamla ledningarna i Ukraina och Polen.

Resultatet har blivit rekordhöga gaspriser. Ryssland och Gazprom har kunnat göra stora vinster på de skyhöga gaspriserna som också fått elpriserna att ligga på historiskt höga nivåer.

Men fredagens beslut av Gazprom att boka mer gasleveranser har fått priserna att sjunka något, även om de fortsatt ligger på mycket höga nivåer.

Smärtsamma sanktioner

Även om Putin avstått från att verkställa hotet från förra veckan om att strypa gasleveranserna till Europa, är importen fortfarande låg just nu, enligt Trading Economics.

Det finns fortfarande farhågor om att gaskrisen kommer att fortsätta när spänningarna mellan Ryssland och EU eskalerar.

Varje gång Ryssland avstår från att bokar kapacitet i gasledningarna genom Ukraina och Polen stiger Europas benchmarkgaspriser i höjden.

Lettlands premiärminister Arturs Krišjānis Kariņš föreslår att EU ska införa ”mycket smärtsamma ekonomiska sanktioner” mot Moskva och diskutera framtiden för Nord Stream 2.

– Det skulle vara viktigt att ta upp Nord Stream 2 på bordet, och om [Ryssland] visar en ökad militär aktivitet skulle detta projekt stängas av, sa han enligt Daily Epress.

Ryskt energikrig

Svenske ekonomen Anders Åslund citeras i europeisk press för en kommentar han ger på Twitter:

”Det är så här Rysslands energikrig mot EU ser ut. Ryssland tycks strypa gasleveranserna till Europa med omkring en fjärdedel jämfört med förra året.”

Daily Express summerar: ”Och medan Putin nu verkar ha ökat leveranserna till Europa förra veckan, är Anders Åslund orolig att saker snart kan ta ett steg bakåt igen.”

Många experter hävdar att Putins hårda grepp om den europeiska energimarknaden fortsatt är omfattande. Vissa analytiker är osäkra på varför just de ryska presidenterna gjorde detta drag på fredagen.

Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank A/S, sa: ”Oavsett vad den okända orsaken till den sena bokningen är, belyser det mycket tydligt det problem som Europa står inför.”