Svenske utrikesministern Ann Linde (S) larmar om att Europa blivit osunt beroende av gas från Ryssland. Detta har skett sedan länder som Tyskland och Sverige avvecklat mängder med fullt fungerande kärnkraftreaktorer.

Ann Linde ser hur Ryssland framgångsrikt agerar för att ta makt över Europa.

– Vi är på ett osunt sätt beroende av energi från Ryssland och jag såg som OSSE-ordförande hur detta spelar en direkt roll när man kan ändra priser, slå av och på kranar och så vidare, säger hon till TT.

Geopolitiskt vapen

Hon kopplar frågan till det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina och säger att den europeiska energifrågan numera hänger ihop med utrikespolitiken.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer till Bryssel på onsdag för toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. Han har tidigare sagt att han ser Nordstream 2 som ”ett farligt geopolitiskt vapen”.

Nya EU-sanktioner

EU:s utrikesministrar godkände på måndagen sanktioner mot den ryska Wagner-gruppen, som anklagas för att förmedla legosoldater till konflikterna i bland annat Ukraina, Syrien och Libyen.