Vårt land är i starkt behov av en kursändring, bort från den naiva uppfattning att Sverige är en ”humanitär stormakt” som kan ta hand om alla världens problem. Året som nu går mot sitt slut innebar dock bara mer av kaos och kalabalik.

Jag önskar att man kunde lyfta glada nyheter när man summerar nådens år 2021, men det är svårt. Av de tio mest lästa artiklarna här i Samtiden under 2021 handlar sex om kriminalitet och fyra om det politiska spelet kring regeringsmakten.

Vi diskuterar dessa tio teman i aktuellt avsnitt av podden ”Samtidigt” (Och listan på de tio artiklarna finns nedan).

Övergripande kan man säga att oförmågan att bromsa våldsbrottsligheten dominerat samhällsdebatten och där de många morden på öppen gata stack ut. Särskilt mordet på polismannen i Biskopsgården i Göteborg och avrättningen av rapparen Einar i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Misslyckas med den allra viktigaste uppgiften

Den politiska ledningen i landet står helt handlingsförlamad inför blodbadet. Justitieministern ägnar sig mer åt att bortförklara, håna kritiker och skylla på tidigare regeringar, än att vidta åtgärder för att angripa problematiken.

Och det är ju inget samhällsproblem vilket som helst. Det finns en uppgift som är viktigare än alla andra för en statsmakt och det är att upprätthålla våldsmonopolet.

Människors liv och trygghet hänger på att staten klarar av att bekämpa brottsligheten genom att låsa in farliga och bevisat våldsamma personer. Så sker inte i Sverige. Polismördaren hade nyss blivit dömd för mordförsök, men var ändå ute på gatorna och fick ny chans att mörda. Detta är ett monumentalt misslyckande för Sverige som rättsstat.

Det är heller ingen som blir förvånad över att de grova våldet utövas av personer med utländsk bakgrund. BRÅ vågade till slut publicera forskning som visar att det inte finns några som helst socioekonomiska faktorer bakom brottsligheten, utan att den beror på något annat.

Vi konservativa har ett namn för denna faktor: kulturella skillnader. Särskilt gäller det andra generationens invandrare, som varken känner samhörighet med föräldrarnas kultur eller med den svenska. Det bevisar att det är farligt att flytta runt människor mellan olika kulturer eftersom människor då förlorar fotfästet i tillvaron.

De som behöver fly sitt hemland ska stanna så nära hemregionen som möjligt, och flytta tillbaka när konflikten tillåter det. Då uppstår inga kulturkrockar i länder långt borta från konfliktzonerna, typ Sverige.

Tomma tunnor skramlar i riksdagen

Det andra dominerande ämnet under 2021 har varit det politiska spelet i riksdagen. Allt har cirkulerat kring hur Socialdemokratin ska kunna fortsätta inneha regeringsmakten. Stödpartierna som skrev januariavtalet (S, MP, C, L) bråkade först om arbetsrätten, men där tog arbetsmarknadens parter ansvaret så att partierna slapp undan.

Sedan bråkade januaripartierna med Vänsterpartiet, som de sa inte skulle ha något inflytande, men vars mandat i riksdagen var helt avgörande för att vänsterregeringen kunde sitta kvar. Detta prövades då V ställde upp på Sverigedemokraternas misstroende tillsammans med M och KD. För första gången i landets historia fälldes en sittande statsminister av riksdagen. Vänsterpartiet visade Centerpartiet att de visst har inflytande i enlighet med sitt stöd i svenska väljarkår.

Då föll januariavtalet samman, men bråket fortsatte om vad regeringen lovat Centerpartiet och hur mycket Vänsterpartiet fick samtala med regeringen enligt Centerpartiet.

Det slutade med ny kalabalik. När Magdalena Andersson utsetts till ny statsminister av riksdagen på förmiddagen den 24 november, fick hon avgå inom sju timmar. Miljöpartiet hoppade av regeringen eftersom Centerpartiet inte stöttat regeringens budget som därmed förlorat mot förslag av M, SD och KD.

Andersson kunde efter ett antal turer bli vald en andra gång, fast då för en enpartiregering.

Låt 2021 bli läxan om behovet av tydliga regeringsalternativ

Detta spektakel inger inte respekt hos väljarna. För tilltron till vårt politiska system borde vi ha majoritetsregeringar som dels får igenom sina förslag i riksdagen och dels gör tydligt vem som har makten och vem som är opposition. Det är viktigt att folket vet vem man ska ställa till svars för den föra politiken, och vilka som utgör alternativet.

2021 visar hur viktig blockpolitik är för att skapa ordning och reda. Med två regeringsalternativ får svenska folket avgöra inriktningen på regeringsmakten.

En sådant folkligt förankrad regering har större möjligheter att åstadkomma det man lovat väljarkåren i valet. Just så som demokrati ska fungera.

Därför är min förhoppning att 2022 ska bli något annat än 2021 – iallafall efter valet i september.

Gott Nytt År!

*

Mest lästa artiklar i Samtiden 2021:

 1. Nu slår både Janne Josefsson och Wilhelm Agrell larm: Sverige går under
 2. Svikna av Annie Lööf – Missnöjet inom C växer
 3. Danmark fastställer domarna: Rinkebygansters skyldiga
  4. Makten har varit S privilegium – men nu närmar sig slutet
  5. Migrant högg ihjäl Anna-Lena – slipper straff
  6. Klaner bakom upplopp i Lund
  7. Väljarnas förtroende: Åkesson går om Löfven
  8. Polismordet: 17-åring från orten anhållen som gärningsman
  9. Lööf röstade ner förslag som hindrat våldtäktsman att få 840.000 kr av staten
  10. Kommunalråd välkomnar inte våldtäktsman tillbaka